2060 metais trečdalis lietuvos gyventojų bus pensininkai

Nemaža dalis apklaustųjų norėtų gauti ir dar didesnę pensiją, kuri siektų iki 5000 litų. Natūralu, kad didesnės socialinės išmokos sulaukus senatvės tikisi didžiųjų miestų gyventojai, žmonės turintys aukštąjį išsilavinimą, moksleiviai ir studentai.


Dauguma apklaustųjų svajoja senatvėje keliauti aplink pasaulį, daugiau laiko praleisti su šeima ar atiduoti gautus pinigus vaikams.


Pasak prognozės, kurią parengė Vilniaus Universiteto dr.doc. Gindra Kasnauskienė, 2060 metais Lietuva taps viena seniausių Europos Sąjungos šalių. Gyventojų senėjimas turės įvairių padarinių šalies ekonomikai, socialinei, politinei ir kitoms sferoms.


Daugėjant vyresnių žmonių skaičiui šalyje padaugės ir lėtinių, bei protinių susirgimų, augs mokesčiai dirbantiems, sulėtės darbo našumas. Apskritai, šaliai reikės daugiau ilgalaikės priežiūros centrų, daugiau stacionare ir namuose suteikiamų paslaugų, išaugs prekių ir paslaugų poreikis pagyvenusiems žmonėms.


Šiuo metu iš viso Lietuvos BVP 7,5 proc. yra skiriami pensijoms mokėti, o ateityje planuojama, kad tam prireiks panaudoti net 11 proc. iš viso šalies bendrojo vidaus produkto.


Sausio mėnesio duomenis apie 1,3 mln. gyventojų buvo apdrausti privalomuoju „Sodros“ draudimu. Deja, bet vien „Sodra“ šiai dienai neužtikrina galimybės kaupti ateičiai. Taip pat kaupti išmokoms senatvėje galima ir vadinamuose antrosios pakopos pensijų fonduose, kurį kiekvienas gali pasirinkti pagal poreikius.


Jeigu vyras kasdien atsidėtų po 3,83 litus, o moteris po 5,03 litus, tai po 42 metų, kas mėnesį iki gyvenimo pabaigos jiems būtų papildomai išmokami dar 758 litai, kuriuos sudėjus su iš valstybės gaunama vidutine pensija, gyventojai gautų tokią sumą, kuri pateisintų vidutinės idealios pensijos lūkesčius.


Gyventojų senėjimas yra neišvengiamas civilizacinis procesas, tad visuomenei teks prisitaikyti, o prisitaikymą palengvins technologinė pažanga ir efektyvios politinės priemonės. Prognozuojama, kad esant tokioms gyventojų senėjimo tendencijoms teks dirbti sunkiau ir ilgiau, nes didės išlaikytinių santykis, dėl to kils didesnė finansinė įtampa.


 


Viktorija Vosyliūtė


www.lrytas.lt


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!