Vyriausybė ieško trūkstamų lėšų darželių auklėtojų atlyginimams

Pasak Šiaulių lopšelio-darželio “Coliukė” profesinės sąjungos pirmininkės Daivos Kavaliauskienės, darbo užmokestis Šiaulių ikimokyklinių įstaigų pedagogams mažėja 13 – 22 proc., nors Vyriausybė įsipareigojo, kad atlyginimai sumažės tik 8 proc.


“Švietimo ir mokslo ministerija surinko iš savivaldybių, kiek trūksta lėšų, ir galime įvardinti, kad pagal pirminius duomenis darželių auklėtojų atlyginimams trūksta 40 mln.”, – spaudos konferencijoje Seime trečiadienį sakė viceministras. Pasak jo, švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius kitą savaitę problemą ketina aptarti su Vyriausybės atstovais.


“Iš tikro ministras inicijuoja Vyriausybės pasitarime diskusiją šituo klausimu, nes ta situacija, kurią mes žinom tikrai nėra gera – tai šiuo atveju, kad yra nemokamos atostogos ir visa kitą “, – tvirtino viceministras. Tuo metu pasak ŠMM Ikimokyklinio ir pradinio ugdymo skyriaus vedėjos Gražinos Šeibokienės, savivaldybėms stokojant lėšų, ministras G.Steponavičius ieškos galimybių perskirstyti biudžetą.


“Ministras yra pareiškęs, kad artimiausiu metu kreipsis į kitus ministrus, ieškos galimybių perskirtstyti biudžetą”,- BNS teigė G.Šeibokienė. V.Bacio teigimu, ministerija jau yra numačiusi keletą būdų, kurie galėtų padėti išspręsti ikimokyklinio ugdymo sistemos problemas. Tarp jų – higienos normų paprastinimas ir krepšelio principo taikymas ikimokykliniame ugdyme.


“Matome tam tikrus dalykus, kuriuos galima būtų nuveikti. Pirma, prieinamumą didinant, ką kalbėjom, tikrai paprastinti higienos normas ir galbūt tai irgi yra tam tikri sprendimai. Antra, iš tikro bandom modeliuoti krepšelio metodiką ir ikimokykliniame ugdyme”, – kalbėjo V.Bacys.


Pasak G.Šeibokienės, supaprastinus higienos normas būtų žengtas žingsnis ikimokyklinio ugdymo prieinamumo didinimo link bei atvertos galimybės į sektorių įsilieti privačioms ikimokyklinio ugdymo įstaigoms. “Egzistuoja ikimokyklinio ugdymo prieinamumo problema (…), vaikams iki trejų metų ypač trūksta vietų”, – teigė G.Šeibokienė.


Pasak jos, šiuo metu ministerijoje taip pat diskutuojama dėl lopšelių ir darželių finansavimo modelio. Aiškinamasi, ar pinigus šios ikimokyklinio ugdymo įstaigos turėtų gauti iš savivaldybių biudžeto ar preliminariai 2 – 4 val. per dieną vaikų ugdymo kaštai būtų padengiami centralizuotai. Likusią kainą turėtų sumokėti savivaldybės. “Tos 2-4 val. yra atskaitos taškas, kiek iš viso centralizuotai pradžioje finansuojamas ikimokyklinis ugdymas. Šaltinis – diskusijų objektas”, – teigė G.Šeibokienė. ŠMM atstovės teigimu, ikimokyklinio ugdymo įstaigų finansavimo modelis “kitais metais jau turėtų būti aiškesnis”.


Šiaulių lopšelio-darželio “Coliukė” profesinės sąjungos pirmininkė Daiva Kavaliauskienė teigia, kad šiuo metu pagrindinė taupymo našta gula ant ikimokyklinių įstaigų pedagogų pečių. Savivaldybės tvirtindamos savo biudžetus neturi galimybių “prikišti nagų” į bendrojo lavinimo mokyklų lėšas, todėl labiausiai kenčia ikimokyklinių įstaigų sąmatos.


“Ministrui G.Steponavičiui kelis kartus buvo įteikti dokumentų paketai su taupymo priemonių, programų ir atlyginimų mažinimo pavyzdžiais, nušviečiančiais padėtį Šiaulių ikimokyklinėse įstaigose. Visą jam įteiktą medžiagą ministras pažadėjo įdėmiai išanalizuoti ir ne kartą išreiškė susirūpinimą mažiausiai socialiai apsaugota švietimo grandimi – ikimokyklinių įstaigų pedagogais ir darbuotojais.” – kalbėjo D. Kavaliauskienė.


“Gal vis tik bus rasti problemų sprendimų būdai?” – tikisi Šiaulių lopšelio-darželio “Coliukė” profesinės sąjungos pirmininkė.


 


 


BNS ir LŠPS informacija


www.svietimoprofsajunga.lt


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!