Švietimo ir mokslo ministras g.steponavičius „išdūrė“ mokytojus

Praktika, kai ponas G.Steponavičius panašias „dovanas“ mokytojams ruošia paslapčia, tampa sistema. Galima prisiminti šių metų birželio 17 d., kai netesėdamas pažado dalyvauti Lietuvos švietimo ir mokslo profesinių sąjungų federacijos organizuotoje šalies pedagogų konferencijoje „Už teisingą pedagogų darbo apmokėjimą“, tuo metu Vyriausybės posėdyje balsavo už bazinės mėnesinės algos (BMA, kuri naudojama apskaičiuoti mokytojų darbo užmokestį) mažinimą nuo 128 iki 115 Lt. Tą kartą algų mažinimą pavyko sustabdyti profesinėms sąjungoms paskelbus bado streiką.


Situacija pasikartojo dabar, gruodžio mėnesį, kai tiek švietimo ir mokslo viceministras Vaidas Bacys, tiek ministro patarėjas Albertas Lakštauskas pokalbiuose su profesinės sąjungos vadovais tikino, kad mokytojų atstovų pateikti pasiūlymai bus išnagrinėti oficialiame susitikime ir bent į dalį jų bus atsižvelgta. Net gruodžio 15 d. telefoniniame pokalbyje A.Lakštauskas kartojo savo pažadus, nors tuo metu jo patronas G.Steponavičius jau buvo pasirašęs minėtą įsakymą.


Lietuvos švietimo ir mokslo profesinių sąjungų federacijos ekspertai Švietimo ir mokslo ministerijai gruodžio pradžioje pateikė paketą argumentuotų siūlymų dėl ruošiamos darbo apmokėjimo reformos. Konsultuotis su profesinėmis sąjungomis dėl darbo užmokesčio ministeriją įpareigoja 2008 m. kovo 5 d. LR Vyriausybės nutarimas „Dėl ilgalaikės pedagoginių darbuotojų darbo užmokesčio programos patvirtinimo“, konsultuotis Vyriausybė ir atskiri jos nariai įsipareigojo Nacionaliniame susitarime, taip elgtis įpareigoja demokratinėje visuomenėje galiojantys socialinio dialogo principai. Visa tai, atrodo, švietimo ir mokslo ministrui G. Steponavičiui ir jo komandai negalioja. Ministrui nerūpi ne tik profesinės sąjungos nuomonė, jis užmerkė akis prieš tūkstančių šalies mokytojų, kitų pedagogų, švietimo įstaigų vadovų išsakytą griežtą kritišką nuomonę dėl darbo apmokėjimo tvarkoje įvedamos vienos iš naujovių – tarifinio darbo užmokesčio koeficiento „žirklių“, kurią vienareikšmiškai įvardino, kaip paslėptą darbo užmokesčio mažinimą.


Slaptai ir vienašališkai patvirtinęs naują mokytojų darbo apmokėjimo tvarką, ministras apgavo ir gausų būrį vaikų globos namų auklėtojų, kuriems, keičiant jų pareigybes, kitais metais labai ženkliai sumažės darbo užmokestis. Profesinės sąjungos atstovų derybose tiek su Švietimo ir mokslo, tiek su Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovais buvo rastas kompromisinis variantas, kuris dalinai kompensuotų šiems darbuotojams daromą skriaudą, tačiau G. Steponavičiaus pasirašytame dokumente vietos minėtam kompromisui neatsirado.


Lietuvos švietimo ir mokslo profesinių sąjungų federacija ir jos sudėtyje esantis Aukštaitijos švietimo darbuotojų profesinių sąjungų susivienijimas kategoriškai pasisako prieš tokiais autoritarizmo laikus menančiais metodais priiminėjamus valdžios sprendimus, smerkia tokią nesitarimo praktiką ir svarstys protesto akcijų formas. Apie tokią veidmainišką švietimo ir mokslo ministro G.Steponavičiaus politiką bus informuotos Europos švietimo ir mokslo profesinės sąjungos.


 


 


LŠMPSF pareiškimas


www.svietimoprofsajunga.lt


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!