Žemės ūkio federacijos posėdyje – apie žemdirbių gamyklą

LŽŪDPSF pirmininkė Ragina Dapšytė teigė, jog pieno tiekėjai dažnai apgaudinėjami, kuriasi kažkokie nelegalūs kooperatyvai, kurie pasiima pieną, tačiau už jį nesumoka. Ji pasakojo pavyzdį, kai pienas Mažeikiuose surenkamas Šiaulių bendrovės ir vežamas į Alytų, o iš ten – į Lenkiją.


 


Žemės ūkio ministerijos kaimo plėtros departamento direktorės pavaduotojas Mindaugas Palionis teigė, jog 87 proc. pieno rinkos šiuo metu kontroliuoja 4 bendrovės, mažmeninėje prekyboje – situacija panaši, o žemdirbiai vangiai jungiasi į kooperatyvus. Todėl minėtos oligopolijos ir diktuoja kainas. Ministras Kazys Starkevičius kreipėsi į Konkurencijos tarybą, kad ši nustatytų ar nėra kartelinių susitarimų. Pasak M.Palionio, gautas formalus atsakymas ministro netenkino, todėl išsiųstas antras paklausimas ir šiuo metu laukiama atsakymo.


 


„Be kooperacijos bet kurioje žemės ūkio šakoje realaus poveikio perdirbėjams padaryti negalima“, – kalbėjo ministerijos atstovas, todėl esą ir buvo sugalvota statyti žemdirbių bendrovę. Šiuo metu laukiama oficialaus atsakymo iš ES dėl 51 mln. litų gamyklos statybai.


 


M.Palionio teigimu, pasipriešinimo ši idėja sulaukė labai daug. Pieno perdirbimo bendrovės kreipėsi į Europos Komisiją, neva naujoji gamykla privers bankrutuoti jau esamas, padidins nedarbą, o pieno supirkimo kainos mažos esą dėl prastos jo kokybės. Tačiau ledai pajudėjo ir naujosios gamyklos savininkai galės kontroliuoti ne tik kainas, bet bus suinteresuoti ir geresne produkcijos kokybe.


 


M.Palionis paneigė teiginį, neva ministerija galinti nustatyti minimalią pieno supirkimo kainą. Jo teigimu, taip jau kartą buvo pasielgta, tačiau perdirbėjams tai užginčijus teisme, ministerijai teko jiems atseikėti 10 mln. litų.


 


Pasak R.Dapšytės, dėl žemdirbių pieno perdirbimo gamyklos buvo apklausti dauguma Federacijos profsąjungų ir priimtas sprendimas pritarti šiai idėjai.


 


Tuo tarpu Lietuvos Maistininkų profesinė sąjunga (LMP) aktyviai priešinosi naujos gamyklos statyboms motyvuodama išaugsiančiu nedarbu bei projekto rengimo ir vykdymo neskaidrumu. Be to, LMP teigimu, dalyvavimo kooperatyve sąlygos pakeliamos neva tik stambiems ūkininkams bei turintiems pinigų iš karto investuoti.


 


Plačiau apie LŽŪDPSF tarybos posėdį-diskusiją – „Lietuvos profsąjungų“ gruodžio numeryje.


 


(RMP)


www.lprofsajungos.lt


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!