Vyriausybė raštu patvirtino, kad pensijas kompensuos

„Atsigavus Lietuvos ekonomikai ir Vyriausybei konstatavus ekonominio sunkmečio pabaigą, krizės laikotarpiu valstybinio socialinio draudimo senatvės ir netekto darbingumo pensijų sumažinimas bus kompensuojamas Vyriausybės nustatyta tvarka, kuri būtų pradėta taikyti tik pasibaigus krizei ir kurioje būtų numatytas spartesnis, palyginti su kitomis biudžeto išlaidomis, pensijų augimas, tačiau šis augimas neturėtų didinti valdžios sektoriaus skolos bei fiskalinio deficito”, – teigiama ketvirtadienį per Vyriausybės posėdį priimtame nutarime.


Tiesa, kol kas nėra nei konkretaus mechanizmo, kaip tai bus daroma, nei konkrečios datos, kada pensijos bus pradėtos didinti. Pensijų kompensavimo tvarką iki 2010 m. liepos 1 dienos turės paruošti Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.


 


„Tiems, kas numatys krizės pabaigą, galima įteikti Nobelio premiją“, – paklaustas, nuo kada bus kompensuojamos pensijos, kalbėjo premjeras Andrius Kubilius.


 


Valdovų rūmams pinigų nebus


 


Taip pat Vyriausybė ketvirtadienio rytą peržiūrėjo Seimo grąžintą biudžeto projektą. Buvo atsižvelgta į Seimo Biudžeto ir finansų komiteto siūlymus ir išlaidos perskirstytos tarp eilučių.


 


Numatomos biudžeto pajamos padidintos 150 mln. Lt – šie pinigai bus gauti perleidus kitoms valstybėms klimato taršos leidimus. Šios lėšos bus naudojamos aplinkosaugos srities projektams finansuoti.


 


Apie 20 mln. Lt nubraukta nuo investicinių projektų – pavyzdžiui,  Valdovų rūmams nebus skiriama 5 mln. Lt.


 


Išlaidos, palyginti su pirmu variantu, padidėjo 154 mln. Lt – buvo atsižvelgta į Seimo poziciją nenaikinti transporto lengvatų neįgaliesiems, taip pat palikti vadinamąjį alimentų fondą bei išmokas daugiavaikėms šeimoms.


 


Imsis tik pigių projektų


 


„Apsiribota tais projektais, kurie yra būtini, daug nekainuoja ir gali būti greitai baigti. Pavyzdžiui, kai kur globos įstaigose reikia priešgaisrinių signalizacijų, kai kurių institucinių serverinė įranga yra jau ant krizės ribos. Tokius minimalius projektus palikome, o visus kitus, kurie uždėtų įsipareigojimą dėl didesnės sumos ilgesniam laikotarpiui, iš investicijų programos eliminavome“, – žiniasklaidai teigė finansų ministrė Ingrida Šimonytė.


 


Patobulintame valstybės biudžeto projekte išlaidos siekia 26 mlrd. 193 mln. Lt, o pajamos – 21 mlrd. 210 mln. Lt. (biudžeto deficitas siekia 4,98 mlrd. Lt).


 


15min.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!