Seimo nariai nenoriai klausėsi mokytojų atstovų kritinių pastabų

Šią konferenciją surengti pasiūlė Lietuvos švietimo ir mokslo profesinių sąjungų federacijos atstovai. Konferencijai pirmininkavęs komiteto pirmininkas Valentinas Stundys bandė jos tematiką susiaurinti tik iki Švietimo įstatymo pakeitimo įstatymo svarstymo, nors iš anksto buvo skelbiama, jog kalba eis ir apie kitus teisės aktus, pvz. švietimo biudžetą bei pedagoginių darbuotojų darbo apmokėjimo tvarką ir kita.


Aukštaitijos švietimo darbuotojų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkas Audrius Jurgelevičius Seimo nariams ir konferencijos dalyviams pateikė kaip Švietimo įstatymo projektą vertina profesinės sąjungos ekspertai. Federacijai labiausiai kliūna neskaidrios įstatymo priėmimo procedūros bei kai kurios sunkiai paaiškinamos naujovės. „Paslapčiomis ruošiamo naujos redakcijos Švietimo įstatymo ŠMM, kaip ir visos lietuviškos valdžios, žodžiai vis labiau ima skirtis nuo darbų“ – kalbėjo A. Jurgelevičius.


Ukmergės rajono švietimo darbuotojų profesinės sąjungos susivienijimo pirmininkas Arūnas Rimkus kalbėjo apie specialiųjų poreikių vaikų integraciją mokyklose. Kosmetinės priemonės turinčios palengvinti šių vaikų integraciją sunkmečio sąlygomis iš esmės nesprendžia įsisenėjusių problemų. Nuo rugsėjo mėnesio sumažėjus BMA ir apkarpius darbo užmokesčio koeficientus, mažose kaimo mokyklose spec. pedagogų sparčiai mažėja arba visai nelieka.


Sunkiai slepiamą V. Stundžio ir kitų seimo narių nepasitenkinimą sukėlė Lietuvos švietimo ir mokslo profesinių sąjungų federacijos pirmininkės Rūta Osipavičiūtės pranešimas apie mokytojų atlyginimų saulėlydį. Akivaizdu, kad seimo nariams lengviau kalbėti apie paradigmas, principus ir vizijas, nei išklausyti ir spręsti konkrečias švietimo finansavimo problemas. 


Panašiai seimo nariai reagavo ir į kitų mokytojų pasisakymus, kuriuose jie ne tiek nagrinėjo parengtą įstatymo projektą, kiek išsakė susikaupusias problemas, kurių naujosios įstatymo redakcijos priėmimas neišspręs.


Konferencijoje Lietuvos švietimo ir mokslo profesinių sąjungų federacija buvo atstovaujama labai gausiai – daugiau nei 150 dalyvių buvo pasipuošę ženkliukais su šios profesinės sąjungos simbolika.


 


 


Pranešimai:


A. Jurgelevičiaus pranešimas dėl Švietimo įstatymo pataisų.


R. Osipavičiūtės pranešimas: “Mokytojų atlyginimų raidos perspektyvos”


A. Rimkaus pranešimas: “Integracija ir specialiųjų poreikių vaikai”


 


LŠMPSF informacija


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!