Lpsk moterų centro seminaras

Seminare dalyvavo Lietuvos Valstybinės darbo inspekcijos atstovė Ilona Mikutytė. Išsamiai papasakojusi apie sveiką darbo aplinką ir jos įtaką darbo kokybei. Sužinojome, kad stresas – antroji pagal dydį su darbu susijusi problema. Stresas labai veikia sveikatą, lemia profesinių ligų atsiradimą, automatiškai kenkia įmonės veiklai. Streso pasekmės – širdies kraujagyslių ligos, virškinimo sistemos sutrikimai, cukrinio diabeto atsiradimas, skeleto – raumenų susirgimai, silpnėjanti imuninė sistema.


Pranešėja pristatė tyrimą „Smurtas darbe“  sveikatos priežiūros įstaigoje. Tyrimo metu nustatyta, kad daugiau kaip 70% slaugytojų patiria psichologinį smurtą: žeminimą, priekabiavimą, bauginimą, grasinimą. Svarbiausia, kad respondentės niekam  nepranešė, jautė gėdą, baimę ir kaltę dėl patirto smurto.


Toliau apie smurtą, jo pasekmes ir išvengimo būdus, kalbėjo gydytoja–psichologė Virginija Karalienė.


Mokslininkai  smurtą vertina kaip psichosocialinį reiškinį. Jo pasekmė – smegenų pusrutulių sumažėjimas ir cheminiai  pokyčiai, iškreipiamas reagavimo į stresą mechanizmas.


Žmonių tarpusavio ryšiai suformuoja neuronų ryšius (Siegel 2001).


Kalbėjome apie smurto pasekmes, kaip reikia padėti žmogui patyrusiam smurtą.


LPSK moterų centro pirmininkės pavaduotoja Daiva Atmanavičienė pristatė pranešimą „Išnaudojamos moterys darbe. Darbovietės ir profesinių sąjungų politika moterų, patiriančių išnaudojimą darbe atžvilgiu“. Pateikti tyrimų rezultatai ir moterų, patyrusių smurtą darbe ir namuose, siūlymai.


Labai sunki tema, bet norint išvengti problemų, būtina apie jas kalbėti, o tuomet ieškoti sprendimo būdų.


Nuo bėdų dar niekas nepabėgo.


 


 


                                                                         


 


 


 


 


Ačiū visiems dalyvavusiems,


iki naujų susitikimų


LPSK moterų centro


pirminikės pavaduotoja


Nijolė Latauskienė


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!