Vaikų globos namų susivienijimo atstovai susitiko su socialinės apsaugos ir darbo viceministre audra mikalauskaite

Profsąjungininkai viceministrei dar kartą išdėstė problemas, kurias analizavo prieš kelias savaites įvykusioje konferencijoje, kurioje buvo priimta atitinkama rezoliucija.


Ypatingą profesinių sąjungų atstovų pasipiktinimą kelia Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos palaimintas vaikų globos namuose dirbančių darbuotojų perkėlimas iš auklėtojų į socialinių darbuotojų pareigas. Auklėtojams tapus socialiniais darbuotojais beveik dvigubai sumažės atlyginimas, ketvirtadaliu pailgės darbo laikas, sutrumpės atostogos. Šią neteisybę lydi kita – naujose pareigose dirbančių darbuotojų darbo funkcijos liks tos pačios, o daliai jų dar reikės papildomai mokytis (greičiausiai už savo pinigus), kad įgyti reikiamą kvalifikaciją.


Deja, nei viceministrė, nei ją lydėjusios valdininkės negalėjo racionaliais argumentais pagrįsti tokių reformų prasmės. Vienintelė aiškiai matoma tokios pertvarkos pasekmė – ženkliai sumažėję vaikų globos namų išlaikymo kaštai. O apie globojamiems vaikams teikiamų paslaugų kokybę, ministerijos klerkai, panašu, rūpinasi mažiausiai. Taip pat, darbuotojų atstovai neišgirdo atsakymo, kodėl nėra laikomasi 2007 m. spalio 31 d. Vyriausybės nutarimo, kuriame be jokių išlygų yra numatyta iki 2010 metų visus vaikų globos namuose dirbančius auklėtojus paversti socialiniais pedagogais.


Pokalbio metu paaiškėjo, kad dalį problemų pagimdė ir prastai koordinuojami Socialinės apsaugos ir darbo bei švietimo ir mokslo ministerijų veiksmai. Tiesa, viceministrė patikino, jog kitų metų biudžeto projekte vaikų globos namų darbo užmokesčio fondai apskaičiuoti variantui, kai visi auklėtojai pervedami į socialinio pedagogo pareigas. Ši informacija leidžia tikėtis, kad įstaigų vadovai siūlydami darbuotojams keisti pareigybę, nepažeis pastarųjų socialinių – ekonominių interesų.


Apibendrindamas susitikimą Aukštaitijos švietimo darbuotojų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkas Audrius Jurgelevičius patikino viceministrę, kad į profesinės sąjungos susivienijimą suburti vaikų globos namų darbuotojai pasiryžę ne tik derybomis spręsti iškylančias problemas, bet ir visomis įstatymų leidžiamomis priemonėmis ginti pažeistas savo teises. Savo ruožtu A. Mikalauskaitė pažadėjo artimiausiu metu atsakyti į profesinės sąjungos iškeltus klausimus bei toliau plėtoti socialinį dialogą su darbuotojų atstovais.


 


LRV nutarimas
Susivienijo vaikų globos namų profesinės sąjungos 
Rezoliucija


 


www.svietimoprofsajunga.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!