Švietimo ir mokslo profesinė sąjunga ragina vyriausybę nedelsiant spręsti teisines ir finansines problemas

Remiantis LR Darbo kodekso 120 ir 203 straipsnio nuostatomis, skaičiuoti sumažintus darbuotojų atlyginimus galima tik praėjus mėnesiui nuo pranešimo darbuotojams apie sumažinimą dienos.  Vadinasi, pranešti švietimo darbuotojams darbdaviai turėjo galimybę tik rugpjūčio pabaigoje (jiems grįžus iš kasmetinių atostogų) ir realiai taikyti BMA sumažinimą nuo spalio 1 dienos.
Tačiau LR Seimui liepos 23 dieną priėmus 2009 metų valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymo 1,2,3,4,7,8,10 straipsnių ir 1,3,4,5,10,11 priedėlių pakeitimo įstatymą asignavimai biudžetinėms įstaigoms faktiškai sumažėjo jau nuo rugsėjo 1 dienos. Tuo būdu, biudžetinių įstaigų steigėjai ir vadovai netiesiogiai priversti pažeisti minėtas LR Darbo kodekso nuostatas. Darbo kodekso viršenybė juos įpareigoja laikytis visų teisinių procedūrų ir atlyginimus sumažinti nuo spalio 1 dienos, tačiau sudėtinga finansinė situacija verčia steigėjus ir įstaigų vadovus atlyginimus už rugsėjį skaičiuoti taikant jau sumažintą BMA. Nemažai savivaldybių, vadovaudamiesi „telefonine teise“ ragina įstaigų, tarp jų ir švietimo įstaigų, vadovus jau nuo rugsėjo mėnesio skaičiuoti sumažintus švietimo darbuotojų atlyginimus, nesilaikant LR Darbo kodekse nurodytų pranešimo terminų.


Lietuvos švietimo ir mokslo profesinių sąjungų federacija, siekdama, jog Lietuvoje galiotų įstatymų viršenybė ir būdama pasiruošusi visomis teisėtomis priemonėmis ginti pažeistas pedagogų teises, ragina Vyriausybę nedelsiant spręsti šią problemą, skiriant papildomas dotacijas biudžetinių įstaigų steigėjams, kad jie galėtų  užtikrinti teisingą darbo apmokėjimą už rugsėjo mėnesį.


Lietuvos švietimo ir mokslo profesinių sąjungų federacijos pirmininkė Rūta Osipavičiūtė


 


 


LŠMPSF pareiškimas


www.svietimoprofsajunga.lt


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!