Mokytojams turėtų palengvėti planavimo procesas

Tikimasi, kad jie padės geriau pasirengti mokytojams, nuo šio rugsėjo 1, 3, 5, 7 ir 9 klasėse vesiantiems pamokas pagal atnaujintas Bendrąsias programas.


Ilgalaikių planų pavyzdžius parengė Švietimo plėtotės centro metodininkai kartu su mokytojais praktikais. Šiais pavyzdžiais pasinaudoję mokytojai galės susikurti ar koreguoti savo planus. Planų pavyzdžių rengėjai primena, kad tai nėra pavyzdiniai planai, tai – tik planų pavyzdžiai. Kaip bus planuojamas mokytojų darbas, kokius planus ir kokia forma turi rengti mokytojai, – susitariama mokykloje.


Svarbiausia planų paskirtis – užtikrinti ugdymo sklandumą ir kokybę, todėl reikėtų siekti, kad planavimo procedūros ir dokumentai būtų kiek galima paprastesni ir naudingesni mokytojui.


Atnaujintos Pradinio ir pagrindinio ugdymo bendrosios programos buvo patvirtintos švietimo ir mokslo ministro 2008 m. rugpjūčio 26 d. įsakymu. Į mokyklas programos įvedamos palaipsniui. 2008–2009 mokslo metais jos išbandytos daugiau nei 200 mokyklų. Naujosiose bendrosiose programose didesnis dėmesys skiriamas ne akademinėms žinioms, o mokinio gebėjimams ugdyti. Mokinių pasirinkimui teikiamos naujos pasirenkamosios programos, kurių ligi šiol Bendrosiose programose nebuvo.


Lietuvos švietimo ir mokslo profesinių sąjungų federacijos pirmininkas Audrius Jurgelevičius teigiamai vertina planų pavyzdžių pateikimą. „Jau keleri metai profesinė sąjunga įtikinėjo Švietimo ir mokslo ministerijos vadovus, jog ministerijos ar jai pavaldžių institucijų specialistai turi parengti teminių planų pavyzdžius. Tuo būdu, mokytojams planavimo procesas turėtų palengvėti. Labai svarbu, kad dėl planų mokyklose būtų realiai tariamasi. Praktiką, kai plano forma ir turinys buvo mokytojams primetami prievarta, būtina iš mokyklų išgyvendinti.“  – pažymėjo A. Jurgelevičius.


 


 


ŠMM ir LŠMPSF informacija


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!