Premjeras pakvietė federacijos atstovę susitikti ir aptarti švietimo klausimus

Diskusijoje dalyvavo asocijuotos darbdavių ir profesinių sąjungų organizacijos. Forume kalbėję finansų ministras Algirdas Šemeta, socialinės apsaugos ir darbo ministras Rimantas Dagys, ūkio viceministras Rimantas Žylius pristatė makroekonomines ūkio perspektyvas, valstybės bei “Sodros” biudžetų prognozes, siūlomus finansų, socialinės politikos prioritetus, verslo saulėtekio iniciatyvas. Ministrai kalbėjo apie dėl sunkmečio šalį užgriuvusias bėdas ir jų sprendimo priemones.


Į profesinių sąjungų  pastabą, kodėl vyriausybė ir toliau ne visas įstatymų pataisas derina su socialiniais partneriais, kaip antai, dėl „Sodros“ išmokų, finansų ministras sakė, jog situacija yra labai rimta ir reikia priimti daug sprendimų skubos tvarka. Todėl kartais neva nebūna laiko įstatymų pataisų derinti su socialiniais partneriais.


Lietuvos švietimo ir mokslo profesinių sąjungų federaciją diskusijoje atstovavusi Rūta Osipavičiūtė siūlė Vyriausybei atsisakyti praktikos priiminėti dėstytojams, mokytojams ir kitiems švietimo darbuotojams svarbius sprendimus nesitariant su socialiniais partneriais – profesinėmis sąjungomis.


Švietimo darbuotojų atstovai suvokia šalį užgriuvusius sunkumus, todėl pasiruošę derėtis dėl Ilgalaikės pedagoginių darbuotojų darbo užmokesčio didinimo programos ir kitų programų įgyvendinimo atidėjimo sutartam laikotarpiui.


Federacijos atstovė išsakė kategorišką nepritarimą švietimo darbuotojų atlyginimų mažinimui bei kitoms taupymo iniciatyvoms, kurios pablogintų švietimo darbuotojų socialinę bei ekonominę padėtį. Federacija siūlo nedelsiant svarstyti jos parengtą pasiūlymų paketą kaip taupyti švietimo sistemoje neliečiant darbo užmokesčio.


R.Osipavičiūtė socialinio dialogo plėtrai pasiūlė steigti prie Trišalės tarybos nacionalinę švietimo tarybą/komitetą (teisinė bazė tam yra sukurta). Į švietimo tarybos/komiteto sudėtį lygiateisiais pagrindais įeitų Švietimo ir mokslo, Finansų bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerijų, savivaldybių bei švietimo įstaigų vadovų asociacijų ir švietimo darbuotojų interesams atstovaujančių profesinių sąjungų atstovai.


Po forumo premjeras asmeniškai Federacijos atstovę R.Osipavičiūtę pakvietė susitikti ir aptarti profesinės sąjungos siūlymus


Nuotraukoje Rūta Osipavičiūtė ir LPSK generalinė sekretorė Janina Matuizienė.


 


LŠMPSF informacija

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!