Profsąjungos valstybės tarnautojų darbo apmokėjimo tvarkos keitimą vadina “akių dūmimu”

Seime pateiktuose Valstybės tarnybos įstatymo ir Įstatymo priedėlio pakeitimo įstatymo, Valstybės politikų, teisėjų ir valstybės pareigūnų darbo apmokėjimo įstatymo ir Įstatymo priedėlio pakeitimo įstatymo projekte siūloma valstybės tarnautojų atlyginimo apskaičiavimą sieti su baziniu dydžiu (BMA).


„Tiek MMA tiek BMA dydžiai susieti su tam tikrų šalies ekonominių rodiklių kitimu, todėl nesuprantama būtinybė keisti vieną dydį į kitą – analogišką”, – apie projektus kalba Lietuvos Respublikos ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininkas Tomas Vaitkunskas.


Įstatymo projekto aiškinamajame rašte teigiama, kad MMA dydis Lietuvoje žymiai atsilieka nuo kitų Europos Sąjungos šalių ir MMA būtina didinti žymiai sparčiau. Vyriausybės programoje numatoma 2008 metais pasiekti 800 litų MMA dydį.


Profesinių sąjungų nuomone, minamalios mėnesinės algos dydį apsprendžia valstybės ekonominė padėtis, todėl MMA periodiškai yra indeksuojama (didinama). Būtent dėl šios priežasties reglamentuojant valstybės tarnautojų darbo apmokėjimo tvarką buvo nuspręsta pareiginės algos koeficiento vienetą susieti su MMA, kas sąlygotų susijusį su valstybės ekonomine padėtimi valstybės tarnautojų darbo užmokesčio kitimą.


Anot profsąjungininkų, esminis skirtumas tarp MMA ir BMA reguliavimo yra tas, kad MMA nustatoma Trišalėje (Vyriausybės, profesinių sąjungų ir darbdavių ) taryboje, tuo tarpu siūlyti BMA dydžius kasmet paliekama Seimui, t.y. politikams. Politikų noras pasilikti sau išskirtinę teisę šokdinti valstybės tarnautojus pagal savo užgaidas didinant arba mažinant valstybės tarnautojų darbo užmokestį prieš ar po rinkimų yra ydingas. Tuo pažeidžiamas lygiateisiškumo principas atsižvelgiant į tai, jog kitiems dirbantiesiems minimalūs algos dydžiai nustatomi socialiniu partnerių, t.y. Vyriausybės, profesinių sąjungų ir darbdavių atstovų bendru susitarimu.


Valstybės tarnybos pareigūnų minimali mėnesinė alga siekia 430 litų ir nuo 2003 metų ji nekinta, kai tuo tarpu privačiame sektoriuje MMA yra 550 litų, o nuo liepos 1 dienos kils iki 600 litų.


Valstybės skola pareigūnams ir valstybės tarnautojams dėl neišmokėtų atlyginimų 2002-2004 metais siekia apie 250 mln. Dėl neišmokėto darbo užmokesčio į apygardos teismus jau kreipėsi apie 5 tūkst. pareigūnų.


Seimas yra pritaręs įstatymo projektui, kuriuo siūloma neišmokėtą atlyginimų dalį grąžinti iki  2007 kovo mėn. 1 dienos. „Gal būt toks “geranoriškas” Seimo sprendimas susijęs su numatomu pririšimu prie BMA – vietos savivaldos rinkimai jau bus įvykę, o toliau viskas paliekama politikų malonei?” –  svarsto Lietuvos ugniagesių gelbėtojų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkas Saulius Džiautas.


Kontaktiniai asmenys:
Saulius Džiautas tel. 8676 38556, Tomas Vaitkunskas tel.  8687 79388
Daugiau informacijos: www.tardytojai.lt, www.vrsps.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!