LSADPS reikalauja maksimalių garantijų medikams

Vasario 29 d. į posėdį susirinkę Lietuvos sveikatos apsaugos darbuotojų profesinės sąjungos (LSADPS) atstovai iš visos Lietuvos aptarė naujojo  viruso COVID-19 keliamus iššūkius tiek bendrai visai Lietuvos sveikatos apsaugos sistemai, tiek medikų bendruomenei.

„Suprantama, kad medikai yra pasirengę atlikti savo pareigą suteikti medicininę pagalbą naujuoju virusu užsikrėtusiems gyventojams, tačiau jaučiame nerimą ir dėl savo pačių likimo“, – komentuoja LSADPS pirmininkė Aldona Baublytė.

Lietuvoje socialinės garantijos (draudimas darbingumo netekimo atveju, papildomos kompensacijos sveikatos priežiūros darbuotojui netekus sveikatos ar mirus) už darbą su ypatingai pavojingomis užkrečiamosiomis ligomis medikams numatytos Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatyme. Sveikatos apsaugos ministro įsakymu  yra tvirtinamas pavojingų ir ypač pavojingų užkrečiamųjų ligų sąrašas. Tiesa, neseniai jis buvo papildytas COVID-19 liga, tačiau medikams nesuprantama, kodėl ši, dar visai neištyrinėta liga, pakliuvo ne į  „ypač pavojingų“, o tik į „pavojingų“ ligų sąrašą.

LSADPS parengė kreipimąsi „Dėl ekstremalios situacijos“ Seimui, Vyriausybei, Savivaldybių asociacijai bei Gydytojų vadovų sąjungai, kuriame, be kita ko, reikalaujama minėtą sąrašą patikslinti arba kitaip užtikrinti, kad darbe su COVID-19 liga susiduriantiems sveikatos apsaugos darbuojamas Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo 32 straipsnis būtų taikomas visa apimtimi.

Lietuvos sveikatos apsaugos darbuotojų profesinė sąjunga taip pat reikalauja visus sveikatos priežiūros darbuotojus aprūpinti pakankamu kiekiu individualių apsaugos ir dezinfekcinių priemonių; nuolat atnaujinti mokymus, kaip elgtis su COVID-19 infekuotais pacientais, jų biologiniais mėginiais visose įstaigose. Be to, reikalaujama, kad nutraukiant planinių sveikatos paslaugų teikimą asmens sveikatos priežiūros vadovai vadovautųsi Darbo kodeksu, o ne įsakymo tvarka „išvarytų“ darbuotojus nemokamų atostogų.

„Raginame medikų bendruomenę susitelkti pagrindinei misijai, bet visada prisiminti, kad atlikdami savo pareigą pacientams privalome apsaugoti save, savo kolegas, savo artimuosius“, – teigia LSADPS vadovė Aldona Baublytė.

Profesinė sąjunga informuoja, kad darbdaviams neužtikrinus reikalingų darbo apsaugos priemonių darbuotojai turi teisę atsisakyti teikti sveikatos priežiūros paslaugas.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!