Startuos akcija “Bėgu švariame miške”!

Bėgdamas pagražink ne tik kūną, bet ir savo aplinką! Kaip? Ogi prisijunk prie pavasario iniciatyvos “Bėgu švariame miške”! Ji startuos jau balandžio 7 d.!

Šią akciją organizuoja Lietuvos miško ir miško pramonės profesinių sąjungų federacija (LMPF). Jos koordinatorius – LMPF veiklos organizatorius Tomas Jakutavičius.

Kiekvieną pavasarį, nutirpus sniegui, kyla nemažai sveikintinų iniciatyvų tvarkytis apie namų kiemus, švarinti miestų, gyvenviečių viešąsias erdves. Džiugu, kad bet kuri tokia iniciatyva skatina žmonių ekologišką mąstyseną, pilietiškumą, socialinį aktyvumą. Sudalyvavęs tokiose akcijose, žmogus pradeda suvokti, kad jis yra atsakingas ne tik už save, ne tik už tvarką savame kieme, bet ir už gražią ir švarią visą Lietuvą.

Nedelsk: pasižymėk, kad atkeliausi į renginį ir sek šviežiausias naujienas čia.

Daug jėgų, laiko ir lėšų miškų švarinimui tenka skirti ir miškininkams. Nežiūrint į tai, kad miško lankytojams įrengta daug rekreacinių objektų su poilsiui reikalinga infrastruktūra, miško svečiai palieka ir nepageidaujamų “lauktuvių” – šiukšlių. Miškininkams tenka nuolat tvarkyti rekreacinių objektų aplinką, pakeles, surenkant šiukšles. Nors kasmet žmonės darosi vis sąmoningesni, pasitempti yra kur.

Siekiant pagelbėti miškininkams, kad jie daugiau laiko ir jėgų galėtų skirti savo tiesioginiam darbui, kilo idėja akcijai “Bėgu švariame miške”. Įprasta, kad atšilus orams, žmonės darosi fiziškai aktyvesni, daug jų bėgioja, užsiima šiaurietišku ėjimu, vedžioja šunis. Ypač daug tokių judėjimu užsiimančių žmonių matome priemiestiniuose ar arti gyvenviečių esančiuose miškuose. Tad, remiantis Švedijos patirtimi, iniciatyvos tikslas į švarinimosi akciją įtraukti šiuos fiziškai aktyvius piliečius. Dauguma jų turi savo individualius maršrutus, kuriuos apeina ar apibėga kasdien arba bent keletą kartų per savaitę. Tereikia kiekvieną kartą su savimi turėti maišelį ir savo maršrute pamačius naują šiukšlę, ją pakelti, parsinešti ir įmesti į atitinkamą konteinerį. Kadangi aktyvaus judėjimo sezonas būna ilgas, o patys aktyviausi jo ir nenutraukia, tad ir tokio pobūdžio švarinimosi akcija, kaip sako kaimynai švedai, tampa nuolatine. Šia akcija norima pabrėžti, kad švarinimosi darbams terminų ar tikslių datų nėra. Tai turime daryti nuolatos, tai turi būti įprastu reiškiniu kiekvienam piliečiui.

Akcijos “Bėgu švariame miške” startas bus duotas balandžio 12 d. 12.00 val. Valstybinės miškų urėdijos Kauno padalinio teritorijoje (Romainių g. 2. Kaunas). Iniciatyva yra atvira visiems ir prisijungti prie jos gali visi norintys. Dalyvauti akcijos pradžios renginyje kvietimai išplatinti per socialinius tinklus.

Tikimės, kad susidomėję šia akcija, į ją paragins ir savo socialinių tinklų draugus. Paskelbti akcijos pradžią pakviesti aplinkos ministerijos, politinių partijų, profesinių sąjungų, kitų nevyriausybinių organizacijų atstovai. Organizatoriai akcijos dalyviams rekomenduoja turėti maišelį šiukšlėms bei dėvėti laisvalaikio aprangą ir atitinkamą avalynę.

Planuojame, kad renginio metu bus priimtas kreipimasis į visus aktyviai miškuose savo laisvalaikį leidžiančius gyventojus, skatinant juos prisidėti prie akcijos “Bėgu švariame miške”. Panašius akcijos pradžios renginius skatinsime surengti ir kitose vietovėse.

Mūsų pradėta iniciatyva jokiu būdu nekonkuruoja su jau vykstančiomis švarinimosi ir tvarkymosi akcijomis. Kiekviena jų yra reikalinga ir svarbi! Mes tikime, kad kiekvieno asmeninis pavyzdys paskatins bet kokia forma prie mūsų prisijungti ir tuos, kurie dar vis abejingi švarios aplinkos išsaugojimui. Tikime mūsų visų sąmoningumu ir aktyvumu.

LMPF informacija

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!