Inspektoriai pranešimus apie algą „vokeliuose“ tikrina reidais

Valstybinė mokesčių inspekcija pradėjo taikyti naują pranešimų tikrinimo metodą – tuo pačiu metu tikrina iškart kelis apskųstos įmonės padalinius, ir jau yra atvejų, kai toks tikrinimo būdas pasiteisino.

Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) gavus pranešimą, kad vienoje pajūrio metalo gaminių įmonėje darbuotojams bus mokamos algos „vokeliuose“, Šiaulių apskrities VMI pareigūnai kartu su Klaipėdos apygardos Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) specialistais patikrino įmonės padalinius ir pranešime minėtą faktą patvirtino.

Reido dalyviai nustatė, kad įmonės darbuotojams „vokeliuose“ buvo išmokėta apie 3 tūkst. eurų neapskaityto darbo užmokesčio, ir išaiškino 7 nelegaliai dirbusius asmenis. Įmonė papildomai priskaičiavo beveik 12 tūkst. eurų darbo užmokesčio, atitinkamai sumokėdama beveik 2 tūkst. eurų gyventojų pajamų mokesčio ir beveik 5 tūkst. eurų valstybinio socialinio draudimo įmokų.

VMI ir FNTT darbuotojai pasiskirstė į dvi grupes ir vienu metu stebėjo skirtinguose miestuose esančias įmonės patalpas, kuriose tvarkoma apskaita bei vyksta gamyba. Pastarosiose buvęs direktorius, vos pamatęs svetimus žmones, suskubo kažką slėpti striukės kišenėje. Paprašytas jis iš kišenės ištraukė lapus su darbuotojų pavardėmis ir pieštuku įrašytomis keliomis sumomis. Susisiekus su kolegomis, tuo metu tikrinusiais įmonės buhalterinę apskaitą kitame mieste, paaiškėjo, kokie tai skaičiai. Pareigūnai turėjo žiniaraščius, kuriuose greta oficialaus darbo užmokesčio, pervesto į darbuotojų sąskaitas bankuose, buvo grynais pinigais išmokama suma, t. y. neapskaitytas darbo užmokestis. Prie kai kurių sumų buvo pliuso ženklas.

VMI Kontrolės departamento direktorius Marius Žemgulis teigia, jog taip pasitvirtino naujas inspekcijos taikomi pranešimų tikrinimo metodas, kai vienu metu tikrinami keli įmonės padaliniai.

Patikrintos įmonės vadovas pripažino mokėjęs neapskaitytą darbo užmokestį, nors sakė, jog tai buvęs pirmas kartas algas ir mokėjęs savo asmeniniais pinigais, o pliuso ženklai, pažymėti žiniaraštyje ties „vokeliais“, reiškė, jog iš „vokeliams“ skirtų beveik 9 tūkst. eurų jau buvo išmokėta apie 3 tūkst. eurų neapskaityto darbo užmokesčio.

 
© Lietuvos žinios. Originalų straipsnį, publikuotą naujienų portale „Lzinios.lt”, galite rasti čia.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!