A. Černiauskas: „Kviečiame tartis visas šalies profsąjungas“

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija mato būtinybę kviesti visas šalies profesines sąjungas diskutuoti ir išgryninti bendrą poziciją dėl Trišalėje taryboje aptariamų klausimų.

Seimo valdančiosios daugumos atstovai ne kartą pabrėžė, kad, kaip dėl Darbo kodekso pataisų Trišalėje taryboje susitars profesinių sąjungų ir darbdavių atstovai, tokie sprendimai ir bus priimti.

Kadangi ankstesnioji valdžia ne kartą ignoravo profesinių sąjungų ir darbdavių atstovų pasiektus susitarimus, tai turėjo panaikinti šią blogą praktiką. Deja, ir dabartinė Vyriausybė bando per daug kištis priimant sprendimus ir Trišalei tarybai įbrukti sau patogią nuomonę. Tai aiškiai pamatėme per sausio 11 d. posėdį. Jo metu, ignoruojant anksčiau patvirtintus kriterijus, iš Vyriausybės nuskambėjo įsakmus siūlymas į Trišalės tarybos sudėtį įtraukti tam tikras ogranizacijas.

Mes, Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija, suprasdami, kaip yra svarbu išgryninti bendrą šalies profesinių sąjungų poziciją ir tvirtai kalbėti vienu balsu, nusprendėme prieš kiekvieną Trišalės tarybos posėdį organizuoti susitikimus su Lietuvoje veikiančių profesinių sąjungų atstovais. Pirmasis pasitarimas prieš sausio 24 d. Socialinių reikalų ir darbo ministerijoje numatytą posėdį vyks jau šią savaitę.

Susitikimų tikslas – išklausyti visų dirbančiųjų interesams atstovaujančių organizacijų pasiūlymus ir suderinti poziciją deryboms. Taip pat svarbu aiškiai nusistatyti prioritetus, kad esminių reikalavimų neužgožtų smulkmenos. Jau matėme, kaip prieš kadencijos pabaigą ankstesnis Seimas pataisė tik kelis esminius punktus, bet dėl „kosmetinių“ naujojo Darbo kodekso pagražinimų nuolat kartojo, kaip atsižvelgė į profesinių sąjungų pageidavimus.

Esame įsitikinę, kad profesinių sąjungų atstovams būtų pravartu susitikti ir su darbdavių atstovais nedalyvaujant Vyriausybei bei galbūt rasti abiems pusėms priimtinų sprendimų. Jei pavyktų iš anksto apsispręsti dėl bendros pozicijos, galėtume kur kas konstruktyviau dirbti Trišalėje taryboje tobulinant nuo liepos 1 d. įsigaliosiantį Darbo kodeksą.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!