Protesto akcija latvijoje „dėl socialinio teisingumo – prieš skurdą!“

LBAS reikalauja:


Teisingos ir proporcingos mokesčių politikos;


Naujų darbo vietų rėmimo;


Socialinio teisingumo;


Jaunimo užimtumo garantijų;


Pagarbos kolektyvinėms deryboms ir socialiniam dialogui;


Saugių darbo teisių.


 


LBAS susirūpinusi dėl vis didėjančio neturtingų žmonių skaičiaus, padidėjusios socialinės nelygybės. Nepakankamas darbo užmokestis neleidžia žmonėms kompensuoti didėjančių sveikatos priežiūros, švietimo ir kasdienių poreikių išlaidų.


 


Nepaisant to, kad Latvijos vyriausybė pristato Latviją kaip sėkmės istorijos šalį, skurdo lygis yra vienas didžiausių Europoje. Latvijai būdingas aukštas nedarbo lygis, ypač tarp jaunų žmonių, taip pat keli šimtai tūkstančių emigruojančių ekonominių pabėgėlių.

Tą pačią dieną LBAS pradės rinkti parašus po peticija „šalin rankas nuo Darbo įstatymo“, kuri turės būti siunčiama Latvijos Ministrui Pirmininkui Valdžiui Dombrovskiui ir Parlamento pirmininkei Solvitai Āboltiņa. LBAS reikalauja laikytis Darbo įstatyme nustatyto 68 straipsnio dėl papildomo apmokėjimo už viršvalandinį darbą, taip pat išlaikyti 110 straipsnį dėl koordinavimo su profsąjungomis atvejų, kai darbdavys nori atleisti profesinės sąjungos narį, ir užtikrinti profesinių sąjungų teises, kurias nustato profesinių sąjungų statutas.

Latvijos laisvųjų profesinių sąjungų konfederacija (LBAS) remia Europos profesinių sąjungų konfederacijos (ETUC) reikalavimus dėl Europos socialinės dimensijos poreikį pagal šiuos prioritetus:


Sustabdyti valstybės išlaidų, socialinės apsaugos ir darbo užmokesčio mažinimą;


Sustabdyti konkurenciją dėl darbo užmokesčio ir darbo sąlygų, sustabdyti konkurenciją mokesčių srityje, mokesčių sukčiavimą, mokesčių slėpimą;


Skirti dėmesį investicijoms į tvarų ekonomikos ir užimtumo augimą;


Skatinti visais lygiais socialinį dialogą ir kolektyvines derybas.


 


2013 m. birželio 19 d., nuo 15.30 iki 16.00 val., ETUC generalinio sekretoriaus pavaduotojas Patrick Itschert  susitikime su Latvijos Ministru Pirmininku Valdžiu Dombrovskiu išplatins ETUC poziciją dėl Europos socialinės dimensijos, priimtą ETUC vykdomojo komiteto 2013 m. balandžio 23 d. susitikime.


 


Mitingą remia Latvijos pensininkų federacija ir Latvijos studentų asociacija.


 


 


Latvijos laisvųjų profesinių sąjungų konfederacija (LBAS)


ir LPSK informacija

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!