Pensijų dydžių atstatymas

Nedirbantiems pensininkams socialinio draudimo senatvės ir netekto darbingumo pensijos perskaičiuotos taikant Vyriausybės patvirtintą šio įstatymo taikymui tų metų draudžiamųjų pajamų dydį – 1170 Lt vietoj galiojusių 1488 Lt.

Pensininkams, dirbantiems pagal darbo sutartį, valstybės tarnyboje ir kt. ir turintiems draudžiamųjų pajamų (uždarbį) bei dirbantiems savarankiškai (individualių įmonių savininkai, individualią veiklą vykdantys asmenys ir kt.) senatvės, ištarnauto laiko pensijos bei kompensacijos už ypatingas darbo sąlygas yra perskaičiuojamos (mažinamos) dar ir priklausomai nuo jų gaunamų draudžiamųjų pajamų (uždarbio). Dirbantiems nurodytų pensijų gavėjams, turintiems draudžiamųjų pajamų, mokama perskaičiuotos pagal Laikinąjį įstatymą pensijos dalis, apskaičiuota atsižvelgiant į asmens praėjusio kalendorinio mėnesio draudžiamųjų pajamų (uždarbio) dydį.

Nuo 2012 m. sausio 1 d., pasibaigus Laikinojo įstatymo galiojimo laikui, visiems socialinio draudimo pensijų gavėjams (nedirbantiems ir dirbantiems) bus atstatytas pensijų dydis į 2009 m. lygį. Tai reiškia, kad socialinio draudimo senatvės, išankstinės senatvės, netekto darbingumo, ištarnauto laiko, valstybines socialinio draudimo našlaičių (maitintojo netekimo), našlių pensijos ir kompensacijos už ypatingas darbo sąlygas bus mokamos tokio dydžio, koks buvo iki jų sumažinimo. Dėl pensijų dydžio atstatymo pensininkams nereikia kreiptis į „Sodros“ skyrius. Pensijos bus atstatytos automatiškai.

Sumažintas valstybines pensijas, mokamas iš valstybės biudžeto (LR pirmo ir antro laipsnių, nukentėjusių asmenų, mokslininkų, pareigūnų ir karių, teisėjų), atstatyti į 2009 m. lygį planuojama (įsigaliojus atitinkamų įstatymų pataisoms) nuo 2013 m. sausio 1 d.


 


Įstatymo nuostatos galios iki 2011 m. gruodžio 31 d.


 


Šaltinis:


buhalteris.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!