Daugėja prašančių socialinių pašalpų

Šią vasarą kas mėnesį daugiau nei 7 tūkstančiams socialiai remtinų panevėžiečių išmokama beveik 2 mln. litų socialinių pašalpų. Specialistų teigimu, tokio antplūdžio dar nebuvo.


„Iš didžiųjų miestų Panevėžy nedarbas tikrai labai didelis, o kandangi nedarbas didelis, tai besikreipiančių padidėja. Pats srautas žmonių kelis kartus padidėjo, o išmokų padidėjo aštuonis kartus“, – skaičiavo Panevėžio savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėjas Viktoras Michailovas.


Didžiausia savivaldybių socialinė pašalpa – 315 litų. Ji skiriama trims mėnesiams, jei šeimos nariui tenka mažiau nei 350 litų per mėnesį. Vedėjas skaičiuoja, jei padėtis nesikeis, per metus socialinėms pašalpoms išmokėti reikės vos ne dešimt kartų daugiau nei skirta valstybės lėšų.


Tokiomis pat nuotaikomis gyvena ir šiauliečiai – nuo metų pradžios lyginant su pernai tuo pačiu laikotarpiu paramos gavėjų padaugėjo beveik keturis kartus.


„Šeimos, ir šiaip daugiausiai šeimos su vaikais. Nes kai žmogus vienas, dar jis kažkaip, o kai yra vaikai, tai šeima atsakingiau žiūri į pajamas. Ir dar šeimoms, jeigu jos yra socialinės paramos gavėjai, jiems ir darželis nemokamas, ir lengvata šiokia tokia yra“, – pasakojo Rita Blauzdavičienė, Šiaulių savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja.


Prie bedarbių prisideda absolventai ir asmenys, kurie registruojasi dėl privalomojo sveikatos draudimo.


Pasvalio savivaldybė už liepą pritrūkusi apie pusę milijono litų išmokoms skolinosi iš kitoms reikmėms skirto savo biudžeto.


Savivaldybių atstovai neabejoja, reikia keisti socialinės paramos įstatymą.


„Įstatymas neskatina žmonių dirbti, nes jeigu žmonės šeimoje gauna socialinę pašalpą, augina tris vaikus, tai už minimalią algą, kaip jie patys sako, neapsimoka dirbti, nes socialinė pašalpa ir minimali alga – balansas bendras yra. Galima gauti lėšų daugiau gaunant socialinę pašalpą“, – atkreipė dėmesį Ramutė Ožalinskienė, Pasvalio rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja.


Daugėja ir prašančiųjų 156 litų paramos mokinių reikmėms įsigyti, taip pat nemokamam maitinimui.


Rudenį specialistai prognozuoja dar didesnį srautą prašymų kompensacijoms už šildymą ir karštą vandenį.


 


 


Zina Paškevičienė, Jevgenijus Bardauskas, LTV naujienų tarnyba


 


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!