Vairuotojai priversti pažeidinėti darbo ir poilsio režimą

„Vairuotojai, norėdami daugiau uždirbti, dažnai sutinka pažeidinėti darbo ir poilsio režimą, kad pravažiuotų daugiau kilometrų, nes žodžiu su darbdaviu dažnai būna sutarta mokėti už kilometrus, – sako R.Narbutas. – Žymiai pavojingesni atvejai, kai pažeidžiamas savaitinis poilsio režimas“.



Pasirodo, vyrauja praktika, kai po savaitės darbo grįžusiam vairuotojui atgaline data rašomas įsakymas dėl atostogų, tarsi vairuotojas ilsėjosi, tačiau jis vėl išvyksta į naują reisą. 



„Vairuotojui pavargus ir nutarus nebedalyvauti darbo ir poilsio režimo pažeidimuose, jis tampa nepageidaujamu darbuotoju.  Pats vienas darbuotojas savo interesų apgynimui prieš darbdavį turi tik vieną priemonę – palikti darbą. Nenorėdamas prarasti darbo vietos, jis yra priverstas vykdyti primestą valią“, – toliau pasakoja Vairuotojų profsąjungos lyderis.



Anot jo, iki kolektyvinių derybų transporto įmonėse dar toli: „Vos pranešus darbdaviui apie apsisprendimą tapti profesinės sąjungos nariu, darbuotojas vėl tampa nepageidaujamu. Jam sudaromas nepakenčiamas darbo režimas ir dažniausiai vairuotojui tenka darbo sutartį nutraukti“.



Dar viena problema, galinti išprovokuoti žūtis darbe, kai vairuotojai verčiami vairuoti techniškai netvarkingas, neturinčias techninių apžiūrų transporto priemones. O avarijos atveju visa atsakomybė tektų vairuotojui, jis net negautų draudimo išmokų.



R.Narbutas atkreipia dėmėsis į tai, kad ES lietuviai minimi kaip mažiausiai skiriantys dėmesio darbuotojų saugai ir sveikatai. „Susisiekimo ministras Eligijus Masiulis džiaugiasi transporto paslaugų eksporto 2009 m  išaugimu iki 2,8 milijardo litų, lyginant su 2008 m – 1,6 milijardo litų. Tačiau pervežimuose dalyvaujančių vairuotojų sumažėjo apie 5000 (nuo 30 000 iki 25 000) dėl tarptautinių pervežimų įmonių bankroto. Niekam nekyla klausimas, kodėl Lietuvos vežėjų paslaugos tapo paklausesnės“, – stebisi profsąjungos pirmininkas. Deja, jo teigimu. to pasiekta ne procesų optimizavimo dėka, o pažeidinėjant ES nustatyto darbo ir poilsio režimą bei vairuotojų atlygio sąskaita.



R.Narbutas informuoja, kad apie visus pažeidimus šiuo metu renkama informacija apie pažeidimus, kuri bus pateikta atitinkamoms Lietuvos ir ES instancijoms.


 


www.lprofsajungos.lt


 


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!