Profesinės sąjungos: prekybos centrai darbuotojus verčia vergais

Šiemet darbuotojai buvo priversti dirbti iki vėlumos Kūčių dieną,


o ir pirmąją Naujųjų metų dieną (sausio 1 d.) jie išimčių nesulauks – teks triūsti nuo ankstaus ryto iki vėlyvo vakaro.



Darbe – įtampa

„Sampo“ pirmininkė Irina Judina šiandien surengtoje spaudos konferencijoje apgailestavo, kad prekybos centrų vadovai vis dažniau savo sprendimus pateisina nepalankiomis ekonominėmis sąlygomis.

„Labai spekuliuojama krize, manipuliuojama žmonėmis“, – kalbėjo I. Judina. Pasak jos, darbuotojai priversti nuolat rašyti pasiaiškinimus, kentėti vadovų smulkmeniškumą.

„Sąlygos nežmoniškos, kadangi labai paplitusi smurto sistema, kai darbuotojai nebespėja atsakinėti į reikalavimus pasiaiškinti. Ar tai yra normali situacija, kai žmogus praleidžia valandą darbo dienos metu rašydamas pasiaiškinimą, kodėl jis atėjo su blogais batais, kodėl jo uniforma neišlyginta, kodėl jis nepasirašė kažkokių dokumentų“, – stebėjosi profsąjungos pirmininkė.

Ji pabrėžė, kad darbdaviams reikėtų susimąstyti, ar nuolatinė įtampa nemažina darbuotojų našumo: „Darbuotojas galvoja ne kaip atlikti savo funkcijas, o kaip pasiaiškinti ir nebūti išmestam iš darbo.“

I. Judina piktinosi, kad prekybos tinklų vadovybė taupo pažeidžiamiausių darbuotojų sąskaita.

„Labai padidėjo žirklės tarp žemiausiai apmokamų ir daugiausiai apmokamų. Paskaičiavome, kad vidutinio rango vadovo atlyginimas yra 700 proc. nuo mažiausiai uždirbančio. Tai ar tikrai krizė palietė visus, ar ji suverčia visas bėdas ant mažiausiai uždirbančių žmonių pečių“, – nuogąstavo ji.

Daugelis prekybų centrų darbuotojų gauna minimalią 670 Lt algą, o vadovų atlyginimai gerokai dosnesni ir vis dar neapkarpyti – 5 tūkst. Lt.

Pavogtos šventės

Pasak Lietuvos darbo federacijos pirmininko Vido Puskepalio, prekybos centrų darbuotojai sutinka paaukoti šventes, nes per šventes turi galimybę užsidirbti dvigubai daugiau.

„Žmogus nori nenori, kad išmaitintų šeimą, sutinka dirbti švenčių dienomis, nes mokama daugiau. Jie negali išgyventi, todėl sutinka aukoti švenčių dieną“, – aiškino jis.

Jo manymu, pagrindinis darbdavių argumentas, esą žmonės patys siekia dvigubo užmokesčio, iš piršto laužti, nes darbuotojams neleidžiama užsidirbti paprastomis dienomis.

Be to, kaip aiškino I. Judina, didesnis atlyginimas lieka iliuzija, kadangi savo pažadus mokėti dvigubai didesnį atlyginimą darbdaviai meistriškai apeina.

„Švenčių dienomis mokamas dvigubas atlyginimas, tačiau jis yra tarifinis. Patys darbuotojai sako, kad niekada jų piniginėse pinigų nepadaugėjo, nes priedų sistema leido sumokėjus už šventinę dieną nebemokėti priedo“, – pasakojo ji apie darbdavių išradingumą.

Šiemet Lietuvoje švenčių dienomis dirbo visi prekybos tinklai. Vilniuje buvo atidarytos beveik visos „Norfos“, „Iki“ ir „Maximos“ parduotuvės. „Iki“ dirbo absoliučiai visos Lietuvos mastu – dirbo „Cento“, „Ikiukai“ ir „Iki“, – patikino I. Judina. Jos žiniomis, sausio 1 d. nemažai išimčių padarys „Maxima“ – nedirbs apie 30 proc. parduotuvių, o Vilniaus rajonuose neveiks kai kurios „Norfos“ tinklo parduotuvės.

Pasak I. Judinos, iš paprastų žmonių vadovai vagia gražiausias metų šventes. „Gruodžio 31 d. darbuotojai dirba iki 22 val., o kitą dieną jiems 9 val. reikia būti darbe. Naujieji metai yra pavogti“, – sakė ji.

Kreipsis į vyriausybę

Lietuvos darbo federacijos pirmininkas Vidas Puskepalis žadėjo kreiptis į vyriausybę ir prašyti patikslinti kai kurias Darbo kodekso nuostatas.

„Prašysime vyriausybės patikslinti sąvoką „darbas būtinas gyventojams aptarnauti“. Mano supratimu, tai yra vandens, elektros tiekimas, policija, greitoji pagalba, o ne prekybos tinklai“, – kalbėjo V. Puskepalis.

Jis patikino, kad nereikalaus keisti darbo kodekso, tačiau prašys vyriausybės sudaryti sąrašą tų įmonių, kurios privalo dirbti šventinėmis dienomis.

Prašo aukoti darbuotojams

Iškart po konferencijos visi kviečiami paaukoti maisto produktų prekybos tinklo darbuotojų šventiniam stalui (kruopų, miltų). Šie produktai bus išdalyti prekybos tinklų kasininkams, krovėjams ir kitiems nepasiturintiems darbuotojams.

„Darbuotojas, dirbantis bet kuriame tinkle, praktiškai negali pirkti tų prekių, kurias pats pardavinėja“, – pabrėžė V. Puskepalis.

„Mes eisime prie prekybos tinklų ir platinsime informaciją apie tą situacija, kuri dabar yra, ir prašysime žmonių, kad jie paaukotų maisto mūsų darbuotojams. T. y. mes norime atkreipti dėmesį, kad kovojame už tai, kad dirbantis žmogus turėtų gauti tokį atlyginimą, už kurį galėtų pragyventi“, – akcijos tikslą paaiškino I. Judina.

Samdomų darbuotojų profesinė sąjunga įsteigta šiemet, lapkričio 6 d. Jos branduolį sudaro didžiosios „Norfos“ Lazdijuose darbuotojai. SAMPRO bendradarbiauja su „Iki“ darbuotojų profesine sąjunga, Lietuvos darbo federacija bei kitomis profesinėmis sąjungomis. Šiuo metu ji vienija apie 500 darbuotojų.



2009-12-29
Alfa.lt


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!