Dividendai auga iki trylikos kartų greičiau, nei atlyginimai

Europos profesinių sąjungų konfederacijos (ETUC) tyrimas atskleidė, jog kai kuriose Europos valstybėse dividendai auga trylika kartų greičiau, nei darbuotojų atlyginimai. Išmokos akcininkams šių metų balandžio – birželio mėnesiais Portugalijoje kilo 75%, Danijoje – 66%, o atlyginimai atitinkamai kilo tik 6% ir 5%. Visoje Europoje fiksuojamas 10% dividendų išaugimas, siekiantis rekordinę 184,5 mlrd. JAV dolerių sumą. Būtent dividendų ir įmonių pelnų augimas yra infliacijos ir pragyvenimo kainų krizės varomoji jėga.

Dividendų augimas 2023 Atlyginimų augimas 2023
Danija +66% +5%
Portugalija +75% +6%
Austrija + 95% +8%
Ispanija +33% +5%
Prancūzija +13% +6%
Vokietija +10% +6%
Italija +9% +4%
ES +10% +6%

Šaltinis: Dividendai – Janus Henderson Dividend Index, atlyginimai – AMECO duomenų bazė.

ETUC ragina Europos Komisijos Pirmininkę Ursula von der Leyen savo kasmetinėje kalboje dėl Europos Sąjungos padėties atkreipti dėmesį į šią socialinio teisingumo krizę. Anksčiau išplatintame laiške Komisijos Pirmininkei ETUC kėlė šiuos reikalavimus:

  • Atstatyti balansą tarp įmonių valdybos ir darbuotojų, užtikrinant jog viešąsias lėšas galėtų gauti tik tos įmonės, kuriose yra gerbiama kolektyvinių derybų teisė.
  • Neleisti įmonėms, gaunančioms viešąsias lėšas, mokėti savo akcininkams neproporcingai didelių dividendų ir užtikrinti, kad savo darbuotojams jos moka padorius atlyginimus.
  • Naujos fiskalinės taisyklės, skatinančios sąžiningus ir progresyvius mokesčius, įskaitant ir perteklinio pelno apmokestinimą.

Komentuodama atlyginimų ir dividendų atotrūkį, ETUC generalinė sekretorė Esther Lynch teigia:

„Žiūrint į šiuos skaičius, negalėtų būti dar aiškiau, jog būtent korporacijos yra atsakingos už infliacijos augimą, o darbuotojai kenčia nuo jos pasekmių. Europa išgyvena socialinio teisingumo krizę, kurią šią savaitę privalo aptarti Ursula von der Leyen savo metiniame pranešime, siekdama, kad jis nors kiek atlieptų daugumos piliečių patirtis. Pats metas sustabdyti viešuosius pinigus gaunančias įmonės nuo milžiniškų dividendų išmokėjimų ir užtikrinant kolektyvinių derybų procesą, atstatyti pusiausvyrą tarp įmonių valdybos narių ir darbuotojų.“

Parengta pagal ETUC informaciją.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!