Jungtinėse Tautose – raginimas nustatyti tarptautinius saugumo standartus dėl DI panaudojimo

Liepos 18 d. Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba rinkosi į savo pirmajį posėdį, kuris buvo skirtas tik dirbtinio intelekto (DI) tematikai, aiškinantis, kaip užtikrinti žmonijos saugumą sparčiu greičiu vystantis dirbtinio intelekto panaudojimui visose mūsų gyvenimo srityse.

Anot JT generalinio sekretoriaus António Guterres, nepaisant potencialo paskatinti pasaulinį vystymąsi tinkama linkme ir įgyvendinti žmogaus teises, dirbtinis intelektas gali dar labiau sustiprinti šališkumą, diskriminaciją ir sudaryti sąlygas autoritariniam valdymui.

Jis sakė, kad turi būti siekiama, jog dirbtinis intelektas padėtų panaikinti socialinę, skaitmeninę ir ekonominę atskirtį, o ne atvirkščiai.

Beje, net ir DI startuolių atstovai pažymi, jog nors dirbtinis intelektas gali duoti didžiulės naudos, jis taip pat kelia grėsmę taikai, saugumui ir pasauliniam stabilumui dėl galimo netinkamo naudojimo ir nenuspėjamumo – dviejų esminių DI sistemų savybių.

Jack Clark, vienas iš DI startuolių Anthropic kūrėjų, Saugumo Tarybos posėdyje pabrėžė, jog „negalime palikti dirbtinio intelekto kūrimo tik privataus sektoriaus dalyviams“. Anot jo, vyriausybės turi išlaikyti įmones atskaitingas dėl DI panaudojimo, kuriant tvirtas ir patikimas vertinimo sistemas.

Anot jo, nenumatydama saugumo rodiklių, tarptautinė bendruomenė rizikuoja perduoti ateitį siauram privataus sektoriaus veikėjų būriui.

Pagal press.un.org parengė Lietuvos maistininkų profesinė sąjunga

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!