Tarptautinės profesinių sąjungų naujienos

 

  • Dirbtinis intelektas. JAV vyksta istorinis Rašytojų gildijos streikas. Tai – pirmasis streikas, reikalaujantis didesnės dirbtinio intelekto (DI) kontrolės. Rašytojų gildija streikuoja nuo gegužės 2 d. bei kovoja už galimybę išsaugoti savo darbus ir teises skaitmeninėje aplinkoje. Sparčiai tobulėjantis DI, galintis per kelias sekundes sugeneruoti tekstą pageidaujama tema, kelia grėsmę milijonams darbo vietų visame pasaulyje. Šio streiko rezultatai gali lemti, ar darbuotojai turės savo balsą skaitmeninėje revoliucijoje, ar dirbtinis intelektas taps tik dar vienu įrankiu, didinančiu socialinę nelygybę. Plačiau – čia (anglų kalba).

 

  • Portugalijos darbo kodeksas. Po mėnesius trukusių derybų su socialiniais partneriais ir balsavimo parlamente, Portugalijoje įsigaliojo darbo kodekso pakeitimai, kitaip vadinami „Padoraus darbo darbotvarke“ (angl. Decent Work Agenda). Ši apima 70 priemonių, kurių tikslas – pagerinti darbo sąlygas ir subalansuoti asmeninį, šeimos bei profesinį gyvenimą. Kelios iš naujųjų nuostatų apima 8 dienomis prailgintą tėvystės atostogų trukmę, galimybę apie nedarbingumą pranešti telefonu, išplėstą teisę dirbti nuotoliniu būdu ir reikalavimą už stažuotes mokėti 80% minimalaus atlyginimo. Plačiau – čia (anglų kalba).

 

  • Lyčių lygybė. Pasaulio ekonomikos forumas paskelbė „Pasaulinę lyčių lygybės ataskaitą“. Joje Lietuva pateko į dešimtuką: Europoje užima 6-tą vietą ir 9-ą vietą pasaulyje. Šiame indekse kasmet lyginama lyčių lygybės būklė pagal keturis aspektus: ekonominį dalyvavimą, išsilavinimą, sveikatą bei veikimą politikoje. Tiesa, pačioje ataskaitoje minima, kad tokį Lietuvos rezultatą didele dalimi lemia išaugęs moterų skaičius šios kadencijos Seime ir moteris Ministrė Pirmininkė. Plačiau – čia (lietuvių kalba) ir čia (anglų kalba).

 

  • Sezoniniai darbuotojai. Daugelis sezoninių darbuotojų, įprastai atvykusių iš užsienio rinkti derliaus, privalo tenkintis prastomis darbo ir apgyvendinimo sąlygomis, neretai dirba fiziškai sunkų ir sveikatai rizikingą darbą. Tam tikras sąlygas, priimtas siekiant palengvinti studentų galimybę užsidirbti per atostogas, darbdaviai išnaudoja siekdami savų interesų ir nesuteikia sezoniniams darbuotojams deramos socialinės apsaugos. Vokietijos profesinių sąjungų konfederacija reikalauja, kad trumpalaikis įdarbinimas būtų leidžiamas tik mokiniams ir studentams ir kad būtų apribotas iki 50 dienų laikotarpio“. Plačiau – čia (anglų kalba).

 

  • Minimali alga. Estijos profesinės sąjungos, darbdavių ir vyriausybės atstovai pasirašė nutarimą, pagal kurį iki 2027 m. minimali alga turės pakilti iki 50% vidutinės algos. Nors profsąjungos reikalavo 60%, teko priimti kompromisinį susitarimą. Šiuo metu minimali alga Estijoje siekia 39% vidutinės algos arba 725 EUR. Plačiau – čia (anglų kalba).

 

  • Belgija. Profesinės sąjungos ir kitos pilietinės visuomenės organizacijos Belgijoje vienijasi, siekdamos pasipriešinti naujo įstatymo priėmimui, galinčiam stipriai suvaržyti teisę protestuoti ir streikuoti. Nors šis įstatymas neva skirtas apsaugoti visuomenę nuo nusikaltėlių, kurie įsilieja į minias ir kelia pavojų žmonėms, profesinės sąjungos baiminasi, jog dėl galimų interpretacijų įvairovės, šis įstatymas galimai suvaržys streikų teisę. Plačiau – čia (anglų kalba).

 

 

 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!