Šveicarija: šimtai tūkstančių moterų streikavo dėl lyčių lygybės

Daugiau nei 300 tūkst. moterų Šveicarijoje birželio 14-ąją prisijungė prie feministinio streiko, reikalaujančio „pagarbos, didesnių atlyginimų ir daugiau laiko“.

Net ir būdama viena turtingiausių Europos valstybių, Šveicarija nepasižymi itin gerais lyčių lygybės rezultatais: moterys čia uždirba maždaug penktadaliu mažiau nei vyrai. Visoje šalyje vykusių protesto akcijų darbovietės lygmeniu, taip pat ir masinių mitingų metu, moterys darbuotojos reikalavo orių atlyginimų ir pensijų, geresnių darbo valandų bei užkirsti kelią diskriminacijai ir seksualiniam priekabiavimui darbe.

Liucernos mieste 25 moterų grupė savo darbdaviams iš valymo paslaugas teikiančios SOS Cleaning įmonės užblokavo įėjimą į pastatą, siekdamos išsikovoti lygius atlyginimus ir reikalaudamos spręsti tokias problemas kaip neapmokamas kelionių laikas, vėluojantys atlyginimai, atlyginimai išmokami grynaisiais pinigais, diskriminacija ir patyčios. Streikas buvo sėkmingas ir įmonė sutiko su streikuotojų reikalavimais bei pasirašė sutartį su jas atstovaujančia Unia profesine sąjunga.

Berno mieste įsikūrusių privačių slaugos namų darbuotojos, išreikšdamos savo nepasitenkinimą, prailgino savo pietų pertraukos laiką ir vadovams pristatė reikalavimų sąrašą, iš kurių pagrindinis – didinti personalo skaičių, taip sumažinant slaugėms tenkantį darbo krūvį. Tuo pat metu gretimuose Šveicarijos miestuose slaugytojos paliko savo darbo vietas ir prisijungė prie mitingo už geresnes darbo sąlygas slaugos sektoriuje. Keliuose Šveicarijos miestuose taip pat protestavo ir prekybos srities darbuotojos, kurios, palaikomos Unia profesinės sąjungos, kovoja už aukštesnius atlyginimus, darbą visu etatu ir geresnį balansą tarp darbo ir asmeninio gyvenimo. Šiems siekiams pritarė ir prie mitingo akcijų prisijungusios pašto ir logistikos, taip pat – farmacijos darbuotojos, teigiančios, kad šiame darbe tenkanti didžiulė atsakomybė nėra deramai atlyginama.

Profesinė sąjunga Syndicom, atstovaujanti komunikacijos, žiniasklaidos ir informacinių technologijų sektorių darbuotojus, paskelbė viešą laišką didžiausiai telekomunikacijų įmonei Swisscom, kuriame kvietė imtis veiksmų įgyvendinant lygias darbo sąlygas visiems darbuotojams.

„Masinis dalyvavimas birželio 14-osios streike ir daugybė protesto akcijų demonstruoja, kad moterys pavargo laukti lyčių lygybės, todėl valdžia ir darbdaviai privalo veikti jau dabar. Mes palaikysime savo nares, reikalaujančias pagarbos, lygių teisių ir atlyginimų Šveicarijoje ir visame pasaulyje“ Lozanos mieste vykusios eisenos metu teigė UNI Tarptautinės profesinės sąjungos (UNI Global Union) generalinio sekretoriaus pavaduotojas Alke Boessiger.

 

 

Parengta pagal UNI Global Union informaciją

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!