Konferencija „Kiek valstybės turėtų būti valstybėje“

Gegužės 12 d. Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija rengia konferenciją „Kiek valstybės turėtų būti valstybėje“.

Valstybė yra suvereni žmonių bendrija, įsikūrusi tam tikroje teritorijoje, turinti savo valdžios institucijas, yra nepriklausoma ir pripažįstama kitų valstybių. Valstybe vadiname ir politinių, teisinių bei ekonominių institucijų visumą, kurios tikslas užtikrinti teritorijos apsaugą ir jos gyventojų socialinę gerovę.

Valstybės modeliai gali būti labiau orientuoti į viešąją valdžią ir viešojo sektoriaus vaidmenį arba – rinkos jėgas ir privataus sektoriaus vaidmenį.

Kokio viešojo sektoriaus reikia mums? Ar mes norime, kad valstybė užtikrintų socialinį teisingumą, mažintų nelygybę tarp gyventojų ir garantuotų, kad kiekvienas gyventojas turėtų pagrindines gyvenimo sąlygas, t.y. pakankamą maitinimą, būstą, sveikatos priežiūrą, švietimą ir kitas socialines paslaugas? Ar priešingai – mes norime apriboti valstybės kontrolę ir viską palikti laisvai rinkai, kurioje laimi stipriausieji?

Konferencijoje „Kiek valstybės turėtų būti valstybėje“ išklausysime finansų ministrės Gintarės Skaistės, kokį valstybės modelį siūlydama mokestinius pakeitimus konstruoja XVII vyriausybė.

Seimo narys, dirbantis socialinės ir žaliosios transformacijos srityje, demokratas Tomas Tomilinas svarstys, kaip universalios bazinės pajamos galėtų tapti išsigelbėjimu dirbtinio intelekto epochoje.

Prezidento vyriausiosios patarėjos, Ekonominės ir socialinės politikos grupės vadovės Irenos Segalovičienės pranešimo tema – „Valstybės vaidmuo kuriant Lietuvos gerovę“.

Na, o VDU Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto dekanas prof. Šarūnas Liekis pabandys atsakyti į klausimą, ar apskritai įmanoma sukurti gerovės valstybę dabartinės valdžios valdymo modelyje?

Darbotvarkė

Registracija

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!