Taryboje – apie mokesčius, LPSK finansus ir ETUC viceprezidento postą

Kovo 3 d. įvyko Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos tarybos posėdis. Jame pranešimą apie Pasaulio banko rekomendacijas Lietuvos mokesčių sistemai skaitė Vaidas Navickas, Premjerės patarėjas ekonomikos ir inovacijų klausimais.

Jo teigimu, Europos Komisija yra sulaikiusi 26 mln. eurų mokėjimą iš plano „Naujos kartos Lietuva“ (kitaip – RRF), nes ši vyriausybė neįvykdė savo įsipareigojimų mokesčių srityje. Šiuo metu jau turėjo būti įsigalioję įstatymai, susiję su mokestiniais pakeitimais, tačiau kol kas nėra net projektų, tad EK baudos ateityje gali siekti ir šimtais milijonų eurų.

Pasaulio banko ataskaitos, pristatytos praeitų metų pabaigoje, esminė žinia, anot Vaido Navicko, yra ta, kad Lietuva yra moderni ekonomika, įstrigusi pareinamajame periode.  Tai nėra unikali sistema, ji galioja ir kai kuriose kitose posovietinėse šalyse. Vienos iš jų jau yra savo sistemas modernizavę, bet Lietuva dar ne.

Pasaulio banko ekonomistai siūlo Lietuvai visas gyventojų pajamas apmokestinti pagal jų dydį, o ne pagal tai, iš kokios veiklos jos gautos. Taip pat rekomenduojama, kad gyventojų pajamų mokesčiai turėtų būti labiau progresiniai. Ekspertai rekomenduoja Lietuvai pereiti prie vieno tarifo pelno mokesčio sistemos, kadangi dabartinė, kurioje galioja 15 proc. ir lengvatinis 5 proc. tarifas, stabdo mažų įmonių plėtrą ir skatina verslą skaidytis į mažesnius darinius.

Pranešėjas taip pat informavo, kad Valstybės duomenų agentūra (buvęs Statistikos departamentas) turi mikrosimuliacjos įrankį, kurio pagalba galima modeliuoti įvairias mokesčių sistemas, siūlė juo aktyviai naudotis.

Pranešimo vaizdo įrašas.

Pasaulio banko ataskaita ir rekomendacijos lietuvių klb.

Vėliau posėdyje LPSK kontrolės komisijos pirmininkas Žydrūnas Mineikis pristatė komisijos ataskaitą, kuriai buvo pritarta. Bendru sutarimu pritarta ir LPSK jaunimo centro bei LPSK 2022 m. sąmatų vykdymui bei 2023 metų planams. Posėdyje svarstytas ir LPSK moterų centro atgaivinimo klausimas, nes pasitraukus jo pirmininkei šiuo metu nevykdoma jokia centro veikla.

Posėdžio pabaigoje LPSK pirmininkė Inga Ruginienė informavo, jog kelios šalys nominavo ją užimti Europos profesinių sąjungų konfederacijos (ETUC) viceprezidentės poziciją. ETUC kongresas vyks gegužės 23-26 dienomis Berlyne.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!