Atsigavimui ir teisingai pertvarkai būtini nauji ES ištekliai

Europos Komisija pasiūlė priemones dėl ES naujų vidinių išteklių sutelkimo ir sąžiningo įmonių apmokestinimo.

Komentuodama pasiūlymus, Europos profesinių sąjungų konfederacijos (ETUC) konfederacinė sekretorė Liina Carr teigė, kad atsigavimo fondas yra viena didžiausių ES pastarųjų dešimtmečių sėkmių, pastūmusi Europą nuo augimą smukdančių griežto taupymo priemonių link stipriam atsigavimui reikalingų viešųjų investicijų, kuriančių aukštos kokybės darbo vietas.

Anot jos, nauji nuosavi ištekliai yra būtini, kad Europa išlaikytų tokias investicijas. Visgi per aplinkosauginius mokesčius surinkti pinigai prioritetiškai turėtų būti investuoti į socialiai sąžiningą pertvarką link dekarbonizuotos ekonomikos. Aplinkosauginiai mokesčiai be tinkamai finansuojamų politikos priemonių galėtų neigiamai paveikti darbuotojus ir bendruomenes, kas keltų riziką, jog tuo pasinaudos populistai.

EK turėtų pradėti nuo Teisingos pertvarkos fondo lėšų mažinimo atšaukimo, – sako ji. – Tada tinkamas įmonių apmokestinimas turėtų atsidurti ES dėmesio centre telkiant resursus bendriems tikslams. Dėl to Direktyvos dėl minimalaus mokesčių tarifo tarptautinėms korporacijoms ir priemonių kovoti su fiktyviomis kompanijomis pasiūlymas yra žingsnis teisinga linkme. Bendras korporacijų apmokestinimo 15 proc. tarifas prisidės kovojant su mokesčių vengimu ir mokesčių lenktynėmis žemyn; vis dėlto 25 proc. tarifas užtikrintų, kad tarptautinės korporacijos mokėtų sąžiningesnę dalį.“

ETUC laikosi nuomonės, kad tai yra ne techniniai mokestiniai aspektai, bet fundamentai, reikalingi pasiekti teisingumo ir užtikrinti darbuotojų teises. Pastarieji sumoka dvigubą kainą dėl verslo mokesčių vengimo: mažesni viešieji biudžetai reiškia prastesnės kokybės viešąsias paslaugas ir socialinę apsaugą, be to, sveikų kompanijų pelnų srautai, nukreipti į „mokesčių rojus“, apriboja bendrus atlyginimų lygius.

Fiktyvios kompanijos taip pat leidžia darbdaviams išvengti savo teisinių atsakomybių dėl darbuotojų teisių bei socialinės apsaugos. „Mes nuodugniai įvertinsime EK pasiūlymą ir lauksime Europos veiksmų dėl EBPO mokestinio susitarimo dėl savų išteklių didinimo 1-ojo ramsčio“, sako L. Carr.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!