649 eurais skurdesnės Europos darbuotojų Kalėdos

Europos profesinių sąjungų konfederacijos (ETUC) atliktas tyrimas parodė, kad Europos darbuotojai šiais metais būtų galėję ne tik nesunkiai padengti Kalėdų išlaidas, bet ir pasilikti šiek tiek pinigų naujiems metams, jei atlyginimai per pastaruosius dvejus metus nebūtų atsilikę nuo produktyvumo augimo.

Nuo 2019 m. darbuotojai Europoje bendrai būtų gavę 116 milijardų eurų daugiau, jei produktyvumo padidėjimas būtų paverstas proporcingai didesniu atlyginimu.

Tai vidutiniškai sudarytų 649,30 EUR papildomai kiekvienam darbuotojui ir viršytų vidutinę sumą, kurią europiečiai išleidžia dovanoms, maistui, bendravimui ir kelionėms per Kalėdas (419,48 EUR).

Tačiau per pastarąjį dešimtmetį darbo užmokesčio didėjimas gerokai atsiliko nuo produktyvumo didėjimo visoje Europoje ir, remiantis naujausiais duomenimis, ši tendencija tęsiasi. Darbuotojai ne tik negauna tinkamos turto dalies, kurią padeda sukurti, bet kainų augimas susilygino su atlyginimų didėjimu.

Vidutinė suma (EUR), kurią darbuotojai išleidžia Kalėdoms:

Vokietija – 500,24

Italija – 555,03

Ispanija – 562,83

Portugalija – 388,16

Nyderlandai – 351,30

Lenkija – 381,45

ES vidurkis – 419,48

Išvados paskelbtos prieš paskutines derybas dėl ES direktyvos dėl minimalaus atlyginimo ir kolektyvinių derybų projekto Europos Parlamentui pritarus ryžtingiems veiksmams kovojant su augančia atlyginimų nelygybe.

ETUC ragina pirmininkaujančią Prancūziją užtikrinti, kad daugiau darbuotojų galėtų kolektyviai derėtis dėl darbo užmokesčio. Tai yra įrodytas būdas užtikrinti, kad darbuotojai gautų savo dalį paaugus produktyvumui.

ETUC generalinio sekretoriaus pavaduotoja Esther Lynch sakė:

„ES direktyva dėl darbo užmokesčio yra galimybė užtikrinti, kad dirbantys žmonės pagaliau gautų tinkamą dalį naujaisiais metais. Jei elfai Kalėdų senelio dirbtuvėse žaislus gamina efektyviau nei prieš metus, tai būtų teisinga, kad gautų nemažą dalį papildomo Kalėdų džiaugsmo, kurį padėjo sukurti.

Tas pats pasakytina ir apie darbuotojus. Pagrindinė teisingumo ir ekonomikos teorija reikalauja, kad atlyginimai kiltų kartu su produktyvumu. Tačiau šią auksinę taisyklę laužo šykštūs verslininkai visoje Europoje, todėl darbuotojai kylant kainoms per šias Kalėdas tapo 600 eurų skurdesni.

Tam, kad produktyvumas ateityje padidėtų sparčiai augant darbo užmokesčiui ir bendrai pasidalijant gerovei, mums reikia, kad direktyva būtų užtikrintos priemonės, skatinančios kolektyvines derybas.”

Parengta pagal ETUC inf.

www.maistprofsajunga.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!