LPSK nepritaria testavimo išlaidų perkėlimui ant darbuotojų pečių

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija (LPSK) kreipėsi į Seimo narius dėl Lietuvos Respublikos žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pakeitimo projekto, kuriuo siūloma už profilaktinį privalomą testavimą dėl COVID-19 ligos mokėti patiems darbuotojams.

Įstatymo projektui po pateikimo pritarta spalio 12 d., o nutarus jį svarstyti skubos tvarka, Sveikatos reikalų ir Socialinių reikalų ir darbo komitetų darbotvarkėse jis atsirado jau kitą dieną – spalio 13 d. LPSK kreipimesi į Seimo narius nurodoma, kad įstatymo projekte yra paslėptas priverstinis skiepijimas, o bet kokia prievarta skatina pasipriešinimą ir neigiamai veikia skiepijimo procesą.

„LPSK siūlomus pakeitimus vertina kaip perteklinius ir neproporcingus, toks įstatymo pakeitimas prisidės prie įtampos didinimo darbo vietoje, darbuotojų ir darbdavio santykių bloginimo, bei nepasitikėjimo skatinimo“, – teigiama LPSK rašte.

LPSK nuomone, jei siekiama suvaldyti infekcijos plitimą, Sveikatos apsaugos ministerija pasirinko „apmokestinti“ netinkamos priemonės įgyvendinimą. LPSK pritaria, kad norint sužinoti ar darbuotojas serga COVID-19 liga būtina atlikti testą, todėl testai turi būti finansuojami valstybės arba darbdavio lėšomis. Darbdavio tikslas yra užtikrinti sveikas ir saugias darbo sąlygas darbuotojui. Tą tikslą pasiekti galima tik reguliariai atliekant COVID-19 testus, kaip ir nurodyta įstatymo projekto aiškinamajame rašte.

Jei įstatymo projekto tikslas yra orientuotas į saugias ir sveikas darbo sąlygas, tuomet jau dabar yra reglamentuotas mechanizmas, kaip sukurti saugią darbo vietą – tai apibrėžia Lietuvos Respublikos darbuotojų saugos ir sveikatos įstatymas, kuriuo vadovaujantis užtikrinti sveikas ir saugias darbo sąlygas darbuotojui yra darbdavio pareiga.

LPSK rašto originalas

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!