Tarptautinės profesinių sąjungų naujienos

  • TDO sesija. Gegužės 20 d. atidaryta 109-oji Tarptautinės darbo organizacijos sesija. Sesija darbą vykdys dviem etapais: birželio 3-19 d. ir lapkričio 25 d-gruodžio 10 d. Jos uždarymas numatomas gruodžio 11 d. Daugiau apie tai (liet.) ir čia (angl.).

 

  • Parama. Šiandien Europos Komisija 12 ES valstybių narių išmokėjo 14,137 mlrd. EUR. Tai yra septintoji finansinės paramos pagal priemonę SURE (Europos laikinos paramos priemonę nedarbo rizikai dėl ekstremaliosios situacijos mažinti) dalis. Lietuva gavo 355 mln. EUR. Lietuvai tai trečioji paramos dalis. Iš viso pagal ES priemonę SURE Lietuvai skirta 957 mln. EUR. Daugiau čia (liet.).

 

  • Europos ateitis. Profesorė Vivien Schmidt teigia, kad Konferencija dėl Europos Sąjungos ateities turi padėti spręsti legitimumo krizę. Decentralizacija būtų sveika, be to, daugelyje etapų reikia įdiegti daugiau demokratiškumo. Pasak V. Schmidt, ES galima pagirti, kad pastaruoju metu ima dėti akcentus kitur – nuo fiskalinės drausmės pereinama prie didesnio dėmesio socialiniams aspektams ir europiečių gerovės. Vis tik norimai ES ateičiai labiausiai būtina didinti kokybišką socialinių partnerių bei europiečių dalyvavimą, jų įsitraukimą į ES formavimo procesus. Visas straipsnis – „Social Europe“ (angl.).

 

  • Mokesčių vengimas. Atrodo, per pastaruosius metus kovojant su mokesčių vengimu ir mokesčių rojais spėta nuveikti daugiau nei per ankstesnį dešimtmetį. Šiuo metu galima stebėti gana nemažai teigiamų tendencijų – ar tai reiškia, kad galime tikėtis ženklių pokyčių dėl šios neetiškos (nors dažnai ir teisėto) bei visuomenėms kenkiančios verslo praktikos? Be to, atlikta apklausa parodė, kad beveik 90 proc. apklaustųjų pritaria vyriausybių ambicijoms pažaboti bandymus išvengti mokesčių. Visas straipsnis – „Equal Times“.

 

  • Sveikata. Net 3 iš 5 darbuotojų Europos Sąjungoje (ES) nurodo turintys su darbu susijusių kaulų-raumenų sistemos sutrikimų ir net 60 proc. visų darbuotojų, turinčių su darbu susijusių sveikatos problemų šiuos įvardija, kaip rimčiausius. Rizika didėja ir darbuotojų emociniu lygmeniu – ES duomenimis, net 68 proc. darbuotojų nurodo, kad patiria su darbu susijusį stresą, dėl kurio ilgainiui išsivysto kitos sveikatos problemos, tačiau šiuo darbo aspektu įmonėse rūpinamasi dar per mažai. Daugiau apie tai čia (liet.).

 

  • PSO. Tarptautinė profesinių sąjungų konfederacija sveikina itin svarbią Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendaciją (pirmininkauja Helen Clark and Ellen Johnson Sirleaf), kurioje pabrėžiama, kad nedelsiant reikia imtis ilgalaikių veiksmų, kad svarbios tarptautinės institucijos taptų gyvybingesnės. Taigi ir galėtų daryti didesnį poveikį. Taip pat svarbu, kad skirtinguose kraštuose būtų labiau dalinamasi turtu, produktyvumą gerinančiais pajėgumais, intelektualine nuosavybe. Daugiau rasite čia (angl).
Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!