Atidaroma TDO 109-oji sesija

Gegužės 20 d. įvyks Tarptautinės darbo konferencijos 109-osios sesijos atidarymas. Ši konferencija yra aukščiausias Tarptautinės darbo organizacijos (TDO) valdymo organas. Joje priimamos konvencijos ir rekomendacijos, nustatomos politinės gairės, vyksta valdymo Tarybos rinkimai, diskutuojama aktualiausiais darbo ir užimtumo klausimais. 2020 m. turėjusi vykti Konferencija buvo atšaukta dėl Covid-19 grėsmės, todėl šiais metais ji pirmą kartą vyks nuotoliniu būdu, per „Zoom“ platformą.

Pati Tarptautinės darbo konferencijos sesija darbą vykdys dviem etapais: birželio 3-19 dienomis ir lapkričio 25 d-gruodžio 10 d. Jos uždarymas numatomas gruodžio 11 d.

Tarptautinės darbo konferencijos plenarinė sesija bus skirta COVID-19 ir darbo pasauliui. Tikimasi, kad joje bus priimtas į veiksmus orientuotas dokumentas apie COVID-19 pandemijos poveikį darbo pasauliui ir pagrindinius atsigavimo po krizės aspektus. Taip pat vyks nuolatinė diskusija dėl socialinės apsaugos strateginio tikslo, vadovaujantis 2008 m. TDO deklaracija dėl socialinio teisingumo siekiant sąžiningos globalizacijos.

Pirmojoje konferencijos dalyje vyks TDO Valdymo tarybos narių rinkimai. Lietuva kandidatuoja į pakaitinius narius. Numatytos ir diskusijos plenarinėje sesijoje ir ministrų bei socialinių partnerių pasisakymai. Taip pat vyks specialus renginys, skirtas Pasaulinei dienai prieš vaikų darbą (minima birželio 12 d.).

Konferencijoje dalyvauja visų TDO valstybių narių trišalės delegacijos iš vyriausybės, darbdavių ir profesinių sąjungų organizacijų atstovų. Delegaciją turi sudaryti ne mažiau kaip 4 nariai: 2 vyriausybės atstovai ir po vieną darbdavių ir darbuotojų atstovą. Tačiau kiekviena socialinių partnerių pusė taip pat turi teisę deleguoti ir patarėjus.

Šiais metais TDO konferencijoje Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijai atstovauja pirmininkė Inga Ruginienė, teisininkė Evelina Šilinytė, Lietuvos pramonės profesinių sąjungų federacijos pirmininkė Dalia Jakutavičė bei Lietuvos teisėsaugos  pareigūnų federacijos pirmininkės pavaduotojas Artūras Černiauskas.

Lietuvos pramonės profesinių sąjungų federacijos informacija

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!