Apie vyrų ir moterų darbo užmokesčio viešinimą

Siekiant mažinti algų atotrūkį tarp vyrų ir moterų darbo užmokesčio, darbdavių, kurie turi bent 8 darbuotojus ir iš jų 4 ar daugiau darbuotojai yra moterys arba vyrai, duomenys apie darbo užmokesčio vidurkius pagal lytį bus viešai prieinami „Sodros“ atvirų duomenų portale. Su balandžio mėnesio įmonių darbo užmokesčio vidurkiais pagal lytį visuomenė galės susipažinti jau gegužės mėnesį. Apie tai informuodama Socialinės apsaugos ir darbo ministerija teigia besitikinti, kad ši naujovė padės tiek visuomenei, tiek ir patiems darbdaviams įsivertinti moterų ir vyrų atlyginimų skirtumus.

LPSK pirmininkė Inga Ruginienė sako, jog iniciatyva yra gera, ji paskatins kiekvieną darbdavį susimąstyti. Antra vertus, ji primena, jog diskriminacija Lietuvoje yra ne tik pagal lytį, bet ir pagal amžių bei kitus požymius.

„Mes dažnai pamirštame apie tokį vieną svarbų dokumentą, kuris privalo būti kiekvienoje įmonėje, kurioje dirba daugiau nei 20 žmonių, – darbo apmokėjimo sistemą. Jeigu ją kiekviena įmonė turėtų kokybišką ir atitinkančią tuos reikalavimus, kurie yra keliami darbo kodekse, tuomet mums nereikėtų kalbėti apie vyrų ir moterų atlyginimų viešinimą. Deja, realybė yra tokia, kad tik vienoje kitoje įmonėje yra sukurtos geros sistemos, o daugelyje kitų tai – tik formalus dokumentas“, – Delfi TV laidoje „Piniginiai reikalai“ kalbėjo I. Ruginienė.

Laidos įrašą nuo 27:24 min. žiūrėkite čia.

SADM iliustracija

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!