LPSK palaiko Kurjerių asociaciją bei jų reikalavimus

Neseniai susikūrusi Kurjerių asociacija iškėlė pirmuosius savo reikalavimus, pasirašytus 200 kurjerių,  ir lapkričio 16 d. nusiuntė „Bolt Food Lietuva“ direktoriui Andriui Pacevičiui. Reikalaujama: reguliuoti kurjerių įdarbinimą; suteikti galimybę rinktis dirbti pagal valandinį atlyginimą; sutartimi nustatyti ne mažesnį kaip 3,5 eurų bazinį tarifą; kompensuoti dėl darbo susidarančias būtinąsias išlaidas susijusias su transporto eksploatacija.

LPSK labai teigiamai vertina, jog labiausiai pažeidžiami iš visų savarankiškai dirbančių asmenų – el. platformų darbuotojai – pagaliau susibūrė vieningai ginti savo teisių ir visapusiškai palaiko kurjerių reikalavimus.

„El. platformų darbuotojai neturi garantuotų bazinių pajamų, socialinių garantijų, apskritai jokių teisių, – jų „bendravimo“ su programėlėmis nereglamentuoja jokie teisės aktai. O juk už tų programėlių visada yra pelno siekiantis verslas, kuris įvairiai manipuliuoja paslaugas teikiančiais darbuotojais. Kad ir „Bolt Food Lietuva“ atveju, kai skatinama savo pačių kurjerių tarpusavio konkurencija (net nėra žinoma, kiek tiksliai „Bolt“ turi kurjerių) – priimama per daug žmonių, o tuomet numušinėjama paslaugos kaina“, – komentuoja LPSK pirmininkė Inga Ruginienė.

LPSK jau ne kartą yra sakiusi, kad reikalingas adekvatus tokių platformų teisinis reglamentavimas, bent minimalūs standartai ES lygiu. Todėl ypač sveikintinas Europos Parlamento narės iš Prancūzijos Leïla Chaibi pasiūlymas priimti ES direktyvą, kuri reglamentuotų el. platformų darbuotojų teises ir socialines garantijas. Dokumento projektą anglų kalba galima rasti čia.

Kol direktyvos projektas dar tik žengia pirmuosius žingsnius, kai kuriose ES šalyse toks darbas darbo santykiais jau yra pripažintas teismų (Ispanija, Italija, Prancūzija), kitur teisminiai procesai dar tebevyksta. O štai Suomijos darbo taryba prie Ekonominių reikalų ir darbo ministerijos (mūsiškės Trišalės tarybos atitikmuo) neseniai išreiškė palaikanti poziciją, jog maisto pristatymo kurjeriai yra darbuotojai, o ne savarankiškai dirbantys verslininkai.

 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!