Streikuojančios Italijos valytojos reikalavo vertinti jų darbą

Praėjusią savaitę Italijoje vyko kovos prieš pandemiją priešakyje dirbančių valytojų streikas. Nepaisant didelio krūvio ir rizikos sveikatai, su darbdaviais sudėtinga kolektyviai susiderėti dėl didesnio darbo užmokesčio ir geresnių darbo sąlygų.

Akcentuota, kad moterų, kurios ir dirba daugelyje labiausiai su COVID-19 susiduriančių sektorių, darbas ilgai sistemiškai nuvertinamas. Pasak streikuojančių italių, problemą sušvelninti padėtų ES direktyva dėl skaidraus darbo užmokesčio. Ji turi potencialo sumažinti moterų ir vyrų darbo užmokesčio skirtumą už vienodos vertės darbą bei užtikrinti geresnį darbo užmokestį esminies funkcijas atliekantiems darbuotojams.

„Per pandemiją manęs paprašė dezinfekuoti COVID sergančiųjų palatas. Tai nebuvo lengva. Dezinfekuoti COVID apkrėstą aplinką reiškia darbą su visomis apsaugomis: tai apsunkina tavo judėjimą, trukdo kvėpuoti, be to, esi nuolat psichologiškai sunerimusi, nes bijai klaidų. Nepaisant to, kad buvome giriamos, jog esame esminės darbuotojos, per pandemiją mūsų darbas nebuvo naujai įvertintas. Uždirbame 5 eurus per valandą ir kompanijos nenusprendė mums duoti premijų ar pakelti užmokestį“, – sako viena iš su dabartine padėtimi nesutinkančių valytojų Paola Battistello.

UNI Europa“ įgyvendina pasaulinę kampaniją, reikalaujančią orių teisių esminiams darbuotojams, taip pat ir valytojams. Jos regioninis sekretorius Oliver Oliver Roethig papildo: „Moterys ir jų profesinės sąjungos Italijoje imasi iniciatyvis ir mes remiame jų streiką. Kiekvieną dieną kovodamos su virusu, dabar jos imasi ir sisteminės diskriminacijos, trukdančios kilti jų atlyginimams. Paslaptis, supanti darbo užmokestį, nėra normalu – tai padeda išlaikyti žemą darbo apmokėjimą. Tai kartojasi ne vienoje Europos šalyje, bet dabar Europos Komisija turi galimybę realiai padėti moterims, pateikiant reikšmingus darbo užmokesčio skaidrumą gerinančius teisės aktus“.

Tuo metu pasak Europos profesinių sąjungų konfederacijos generalinio sekretoriaus pavaduotojos Esther Lynch, iš tiesų sunku suvokti, kad esmines funkcijas atliekančiais darbuotojais paskelbti valytojai turi streikuoti, jog jų darbdaviai teiktųsi atsisėsti ir pasikalbėti apie darbo užmokestį.

Parengta pagal “UNI Europa” ir Europos profesinių sąjungų konfederacijos informaciją

Streikuojančiųjų pareiškimus galite pamatyti šiame vaizdo klipe

Daugiau informacijos galite rasti čia

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!