Darbuotojų ir vyriausybės atstovai nepritaria DK pakeitimams, darbdaviai nori svarstyti

Gegužės 13 d. įvyko Lietuvos trišalės tarybos posėdis. Ministro pirmininko patarėjas Lukas Savickas posėdžio pradžioje perdavė premjero Sauliaus Skvernelio sveikinimą 25-ųjų Trišalės tarybos veiklos metinių proga.

Vėliau Mykolo Romerio universiteto teisės mokyklos dekanė prof. dr. Lyra Jakulevičienė pristatė Nacionalinį verslo ir žmogaus teisių veiksmų plano 2020-2024 m. projektą.

Trišalės tarybos nariai atkreipė dėmesį, kad rengiant tokius planus turi būti įtrauktos ne tik valstybės institucijos, bet ir socialiniai partneriai.

Toliau svarstytas Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos pasiūlytas Darbo kodekso 113 ir 115 straipsnių pakeitimo įstatymo projektas Nr. XIIIP-4674 (2). Trišalės tarybos išvados paprašė Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas.

Pataisų rengėjai (nors ir kviesti, tačiau posėdyje nedalyvavo) siūlo papildyti 113 straipsnį papildyti 5 dalimi: „Lietuvos Respublikos Vyriausybei paskelbus ekstremaliąją situaciją, darbdavys įvykdęs informavimo ir konsultavimo procedūrą su darbo taryba ar atsižvelgęs į darbdavio lygmeniu veikiančios profesinės sąjungos nuomonę,  gali nustatyti maksimalų apskaitinį laikotarpį iki 5 mėnesių. 3  mėnesius viršijantis apskaitinis laikotarpis gali būti nustatomas vieną kartą.“

Įstatymo projekto 2 straipsniu siūloma papildyti DK 115 straipsnį 8 dalimi ir numatyti, kad ,,suminė darbo laiko apskaita, esant būtinumui, gali būti įvedama mažose įmonėse nesilaikant informavimo ir konsultavimo procedūros. Jeigu nustatyta suminė darbo laiko apskaita, dirbama darbo (pamainų) grafikuose nurodytu laiku, laikantis nustatytų maksimaliojo darbo laiko reikalavimų“.

Profesinės sąjungos pasisakė kategoriškai prieš ir teigė, jog į jokius kompromisus nesileis. Argumentai – čia.

Darbdaviai yra linkę pasiūlymą svarstyti, bet mato trūkumų formuluotėse. Buvo pakartotas jų pasiūlymas, kad esant tokioms ekstremalioms sąlygoms reiktų „palankstinti“ kai kurias Darbo kodekso nuostatas. Profesinių sąjungų atstovai savo ruožtu pakartojo kolektyvinių sutarčių teikiamus privalumus.

Vyriausybės pusė taip pat nepritarė Įstatymo projektui, bet pasiūlė šį klausimą ir visus kitus, susijusius su Darbo kodekso pakeitimais, svarstyti darbo santykių komisijoje prie Trišalės tarybos.

Kitas Trišalės tarybos posėdis numatytas gegužės 27 d.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!