Būtina investuoti į darbuotojų saugumą ir sveikatą

Balandžio 28-oji pasaulyje minima Tarptautinė darbuotojų saugos ir sveikatos diena. Tarptautinės profesinių sąjungų organizacijos šiemet dėmesį atkreipia į COVID-19 protrūkio pasekmes darbovietėse. Prisimenami ir pagerbiami sveikatos priežiūros bei visi kiti darbuotojai, kurie mirė užsikrėtę koronavirusu darbe.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija (LPSK) tuo tarpu pabrėžia bendrą prastą darbuotojų saugos situaciją Lietuvoje. Vien per šių metų pirmąjį ketvirtį darbe žuvo 11 žmonių (dviem daugiau nei per tą patį laikotarpį pernai), 30 darbuotojų buvo sunkiai sužeisti.

„Beveik kiekvieną savaitę netenkame vieno darbuotojo, o trys yra sunkiai sužalojami. Tai – nedovanotina. O šiuo metu dar turime įvertinti, ar esama darbuotojų apsauga yra adekvati susiduriant su koronaviruso keliama grėsme“, – komentuoja LPSK pirmininkė Inga Ruginienė.

Ypač su daug profesinės rizikos faktorių susiduria medicinos darbuotojai bei tie, kurie dirba gydymo įstaigų patalpose. Daug kitų darbuotojų taip pat dažnai susiduria su rizika susirgti. Pavyzdžiui, rūpybos darbuotojai, šiukšlių rinkėjai, mokytojai, transporto, parduotuvių, statybų, greito maisto sektoriaus darbuotojai, taip pat kurjerai, pristatymo darbuotojai yra tarp tų, kurie susiduria su aukšta rizika. Daug šių darbuotojų dirba fiziškai arti kitų rizikuodami užsikrėsti įvairiomis ligomis.

Daug žmonių dirba ne tik prastomis sąlygomis, bet yra mažai apmokami ir negali pasiimti nedarbingumo pažymėjimo – jie tiesiog negali sau to leisti, įskaitant  savarankiškai dirbančius bei platformų darbuotojus. O jei žmonės priversti dirbti sirgdami, tai kelia riziką tiek jiems patiems, tiek aplinkiniams.

„Todėl būtina investuoti į darbuotojų saugumą ir sveikatą, ypatingą dėmesį atkreipiant ir į psichologinę savijautą. Juk sergančiųjų psichikos ligomis skaičius šalyje kasmet auga, Europoje pirmaujame pagal išrašytų antidepresantų skaičių. Mums visiškai nesuvokiama, kai pasinaudojant pandemijos situacija kai kurie politikai siūlo dar labiau bloginti darbuotojų darbo sąlygas. Būtent balandžio 28 d., kai minima Tarptautinė darbuotojų saugos ir sveikatos diena, Seimo liberalų sąjūdžio frakcija Seimui teiks svarstyti pasiūlymą įteisinti vadinamąsias nulio valandų darbo sutartis. Siūloma iš darbuotojų atimti praktiškai visas garantijas, net ir teisę į minimalią algą“, – teigia LPSK vadovė.

LPSK pažymi, jog investicijos į sveikatos ir saugos priemones, kokybiškas darbuotojų ir darbdavių dialogas darbovietėse bei diskusijos dėl įgyvendinamų sveikatos ir saugos priemonių turi pereiti į kokybiškai naują lygį.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!