Tarptautinės profesinių sąjungų naujienos

  • Koronavirusas. EK paskelbė neatidėliotinos skubos priemones dėl koronaviruso. Reaguojant į jas, Europos profesinių sąjungų konfederacijos (ETUC) generalinis sekretorius Luca Visentini pažymėjo, kad žmonės, kurie serga, rūpinasi šeima ar tiesiog negali dirbti dėl koronaviruso, neturėtų dėl to nukentėti finansiškai. Taip pat ETUC skelbia kreipimąsi į ES institucijas ir lyderius dėl ypatingų makroekonominių priemonių COVID-19 krizės kontekste, kuriame ragina skubiai imtis drąsių priemonių. Daugiau informacijos rasite čia. Be to, paminėtinas ir bendras Europos socialinių partnerių pareiškimas su siūlymais ES institucijoms – apie jį čia.

  • Iššūkis ekonomikai. Socialinė distancija ir izoliacija svarbios kovojant su COVID-19 protrūkiu, bet kiek šalys gali sau tai leisti? Anksčiau ar vėliau žmonėms teks grįžti į darbus, kas neišvengiamai reikš naujus užsikrėtimo atvejus. Galbūt, galvodama apie ilgalaikį planą, Europa galės pasimokyti iš Kinijos situacijos, kurioje po truputį atsinaujina verslai, antra vertus, toliau tikėtis gauti neiškraipytą informaciją, būtų naivu. Daugiau rasite čia. Taip pat vertas dėmesio profesorės V. Schmidt straipsnis apie nepakankamą ES vaidmenį.

  • Parduotuvių darbuotojai. Nors sveikatos krizės akivaizdoje dažniausiai galvojame apie medikus kaip „stovinčius priešakinėse kovos linijose“, vis tik yra ir kitų profesijų darbuotojų, susiduriančių su neįprastais dideliais iššūkiais. Viena jų – Europos prekybos centrų, maisto parduotuvių darbuotojai (kurios daugelyje šalių dirba vienintelės). Jie ne tik patys rizikuoja savo sveikata dėl dažnai vėluojančio aprūpinimo saugos priemonėmis, bet ir deda daug papildomų pastangų, kad padėtų pristabdyti virusą. Įdomus straipsnis šia tema čia.

  • Uber. Prancūzijos teismas aiškiai pasakė, kad „Uber“ vairuotojai turi būti laikomi darbuotojais ir gauti su šiuo statusu susijusią socialinę apsaugą. Be to, prieš tai Prancūzijoje priimtas ir kitas elektroninių platformų darbuotojams palankus sprendimas, susijęs su e.platforma „Take Eat Easy. Šis sprendimas svarbus ir „Uber“ vairuotojams kitose šalyse, ir apskritai visiems e.platformų darbuotojams, kurių miglotas darbo statusas kelia daug problemų. Daugiau – čia.

  • Rytų partnerystė. ETUC ir PERC sveikina Europos Komisijos pasiūlymus atnaujinti Rytų partnerystę su Armėnija, Azerbaidžanu, Baltarusija, Sakartvelu, Moldova ir Ukraina. Jų vertinimu – stipresnis socialinių partnerių vaidmuo ir daugiau demokratijos padėtų šioms šalims sparčiau priartėti prie tvarių ir atsparių ekonomikų bei įtraukių visuomenių. Daugiau – čia.

  • Jaunimas. Tarptautinė darbo organizacija (TDO) išleido naują studiją apie jaunimo situacijos kaitą pasaulio darbo rinkoje. Pavyzdžiui, daroma išvada, kad jaunimo dalis darbo pasaulyje mažėja ir jo potencialas vis dar nėra tinkamai išnaudojamas, be to, žvelgiant globaliai, automatizacija labiausiai paveiks būtent tas darbo vietas, kuriose dirba jauni darbuotojai. Studiją galite parsisiųsti čia.

  • ES plėtra. Pritarta pradėti derybas su Albanija ir Šiaurės Makedonija dėl stojimo į Europos Sąjungą. Tai padaryti norėta tris kartus anksčiau, tačiau procesai buvo sustabdyti dėl keleto ES šalių narių prieštaravimų. Profesinės sąjungos sveikina tokį sprendimą. Daugiau apie tai čia.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos informacija

Photo: EPA-EFE

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!