Kolektyvinė sutartis: kils Vilniaus viešojo transporto darbuotojų atlyginimai

Rugpjūčio 23 d. įvyko UAB „Vilniaus viešasis transportas“ darbuotojų konferencija, kurioje pritarta kolektyvinei sutarčiai, įsigaliosiančiai nuo rugsėjo 1 d. Konferencijoje dalyvavusi Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė pasidžiaugė sėkmingomis kolektyvinėmis derybomis ir iš to gimusia kolektyvine sutartimi, kurioje ne vien perrašyti punktai iš Darbo kodekso, o susitarta dėl atlyginimų kėlimo, geresnių darbo sąlygų. „Pagaliau Lietuvoje atsiranda kolektyvinių sutarčių, kurias mes galime vadinti tarifinėmis“, – sveikinimo kalboje sakė ji.

O sutartyje, kuri galios 30 mėn. su galimybe pratęsti ją dar metams, numatyta, jog visų bendrovės darbuotojų valandinis atlygis arba mėnesinė alga nuo 2018 m. rugsėjo 1 d. indeksuojami 6,2 proc. Anot UAB „Vilniaus viešasis transportas“ darbuotojų profesinės sąjungos pirmininko Algirdo Markevičiaus, kuris jungtinės profesinių sąjungų atstovybės buvo įgaliotas pasirašyti sutartį, pavyko susitarti dėl  troleibusų ir autobusų vairuotojų darbo apmokėjimo skirtumo, kuris sudarė 17.5 proc., panaikinimo. Tai numatyta padaryti trimis etapais per 9 mėnesius.

Taip pat numatyta 400 eurų metinė priemoka, kuri jau bus išmokėta ir šiemet, o kiekvienas darbuotojas dar bus apdraustas nuo nelaimingų atsitikimų darbe.

Darbo užmokesčio sistemoje nustatyti minimalūs darbo užmokesčio standartai nekvalifikuotiems ir kvalifikuotiems darbuotojams: „Nekvalifikuoto darbo mėnesinis darbo užmokestis, įskaitant visus priedus ir priemokas (bruto), negali būti mažesnis nei 1,1 nuo nustatyto MMA. Kvalifikuoto darbo mėnesinis darbo užmokestis, įskaitant visus priedus ir priemokas (bruto), negali būti mažesnis nei 1,4 nuo nustatyto MMA“. Pasak A. Markevčiaus, padėtas pagrindas, o ateityje bus siekiama, kad koeficientas didėtų.

Kolektyvinė sutartis galios visiems įmonės darbuotojams, išskyrus 5 punktus, kurie numato papildomų garantijų tik profesinių sąjungų, kurios pasirašė šią sutartį, nariams. Jiems už  30 metų darbo stažą bendrovėje priklauso 6 mėnesių jo vidutinio darbo užmokesčio dydžio išeitinė išmoka (kitiems – 5 mėn.), jei per 6 mėn. nuo pensinio amžiaus suėjimo datos darbuotojas nutraukia darbo sutartį. Profesinių sąjungų nariai taip pat turės prioriteto teisę likti darbe etatų mažinimo atveju, o juos atleidžiant iš darbo darbdavys privalės gauti jungtinės profesinių sąjungų atstovybės sutikimą.

Už 2 pirmąsias kalendorines nedarbingumo dienas, sutampančias su darbuotojo darbo grafiku, Jungtinės profesinių sąjungų atstovybės nariams mokama 90 proc., kitiems – 80 proc. dydžio gavėjo vidutinio darbo užmokesčio ligos pašalpa iš darbdavio lėšų.

„Griežtai atsisakėme nustatyti įmonėje viršvalandinių valandų trukmę per metus iki 240 valandų, – komentuoja A. Markevičius. – Darbdavys galės papildomai kviesti darbuotoją iš poilsio dienos ir mokėti jam dvigubai“.

Taip pat profesinių sąjungų derybininkai nesutiko su siūlymu, kad vienašališkai būtų keičiama darbo apmokėjimo sistema. Darbo užmokesčio ar jo priedų, premijų ir pan. tvarka turės būti suderinta su  darbuotojų atstovais.

Darbo užmokestis bendrovėje po derybų 6 proc. kilo jau pernai, na, o 2019 m. profesinės sąjungos sieks atlyginimus padidinti dar 2-5 proc.

Kolektyvinės sutarties tekstas.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!