Paskubėta pranešti apie derybas dėl darbo laiko sekmadieniais ir švenčių dienomis

Įsibėgėjus diskusijoms dėl darbo laiko reguliavimą prekybos centruose švenčių dienomis ir sekmadieniais paskubėta pranešti, jog profesinės sąjungos ir prekybininkai preliminariai sutaria, kad didieji mažmeninės prekybos tinklai nedirbtų dvi dienas metuose – per Kalėdas ir Velykas. Tai – tiesos neatitinkanti informacija.

Rugpjūčio 20 d. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos iniciatyva įvykusiame susitikime profesinių sąjungų atstovai tiesiog buvo informuoti, jog Lietuvos prekybos įmonių asociacijos nariai iš esmės pritaria tik dėl nedarbo dvi dienas per metus ir nenorėtų, kad ateityje nedarbo dienų sąrašas būtų plečiamas.

Profesinės sąjungos siekia, kad tiek didžiųjų prekybos centrų, tiek ir kitų prekybos vietų darbuotojai nedirbtų per visas šventes ir sekmadieniais.

„Nemažai darbuotojų dirba poilsio ir švenčių dienomis ten, kur būtina, kad būtų užtikrinti gyvybiškai svarbūs visuomenės ir valstybės interesai. Prekybos įmonės – tikrai nėra viena iš tokių vietų. Todėl yra tiesiog absoliuti nesąmonė teigti, jog darbuotojai esą patys nenori laisvadienio pabūti kartu su šeima“, – sako Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė. Anot jos, sekmadieniais ar per šventes turėtų nedirbti visi, kurie nėra užimti gyvybiškai svarbiose srityse ar nepertraukiamoje gamyboje.

„Visa tai – derybų, kurios dar nėra prasidėjusios, klausimas. Rengiamės joms ir tikimės socialiai atsakingesnio požiūrio iš darbdavių pusės, o ne vien gąsdinimų būsimais atleidimais“, – komentuoja Inga Ruginienė.

Minėtame susitikime Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje sutarta, kad kitas profesinių sąjungų ir darbdavių organizacijų susitikimas vyks rugsėjo 25 d.

 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!