Įvyko susitikimas dėl darbo laiko prekybos centruose

Rugpjūčio 20 d. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos kvietimu  įvyko susitikimas, kuriame aptartas darbo laiko reguliavimas prekybos centruose švenčių dienomis. Susitikime dalyvavo Lietuvos paslaugų sferos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Alkesandras Posochovas ir Lietuvos komercijos ir kooperacijos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkės pavaduotojas Algirdas Zvicevičius.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis susitikimą pradėjo išreikšdamas viltį, kad dėl nedarbo švenčių dienomis tarp Lietuvos prekybos įmonių asociacijos ir profesinių sąjungų kuo greičiau atsirastų susitarimas. Anot jo, būtų idealu, kad jame būtų numatyta ir vizija į ateitį – vis daugiau laisvų dienų prekybos centrų darbuotojams. SADM siūlo abiems pusėms sutarimą įforminti šakos kolektyvine sutartimi.

A.Posochovas priminė, jog dėl šiuo metu esančio darbo jėgos trūkumo susidaro palanki situacija leisti prekybos centrų darbuotojams per šventes ir sekmadieniais pabūti su šeimomis. A. Zvicevičius antrino jam sakydamas, jog tam tikromis dienomis nedirbdami prekybos centrai sudarytų sąlygas mažesniais krūviais dirbti ir juos aptarnaujantiems sektoriams – vairuotojams, valytojoms. Anot jo, tai būtų gera pradžia keistis bendram šalies klimatui, keistųsi ir žmonių įpročiai.

Profesinių sąjungų atstovai taip pat pabrėžė prekybos centruose darbuotojams tenkantį nežmonišką fizinį ir psichologinį krūvį, kuris, turint laisvus sekmadienius ir šventines dienas, sumažėtų.

Viceministrė Eglė Radišauskienė, išklausiusi abi puses, padarė išvadą, jog problema yra ne šventinės dienos, o darbuotojų darbo sąlygos. Ir tai esąs aiškus signalas darbdaviams.

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdomasis direktorius Laurynas Vilimas susitikime išdėstė, jog jau šiuo metu tarp didžiųjų prekybos centrų yra sutarimas, jog jie galėtų nedirbti dvi dienas per metus – pirmąją Velykų ir pirmąją Kalėdų dienas. Šis punktas, vienintelis, esą ir galėtų būti šakos kolektyvinėje sutartyje. Anot prekybininkų atstovo, dokumente numatyti žingsnius į priekį, jie nėra pasiruošę.

Kitas susitikimas numatytas rugsėjo 25 d.

 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!