Prezidentūroje aptartos darbuotojų atstovavimo aktualijos

Kovo 27 d. Lietuvos pramonės profesinių sąjungų federacijos (LPPSF) atstovai susitiko su Prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjais Ona Marija Vyšniauskaite, Mindaugu Linge ir kitais Prezidentės Kanceliarijos atstovais.

LR Kanceliarijos darbuotojų iniciatyva surengto susitikimo metu kalbėta apie neseniai Prezidentės D. Grybauskaitės Seimui pateiktas Darbo kodekso (DK) pataisas, įtvirtinančias reikalavimą į vadovaujamas ir specialistų pareigas viešajame sektoriuje skelbti viešas atrankas (DK 41 str.).

Pasak LR Prezidentės patarėjų, šiuo įstatymu siekiama užtikrinti daugiau skaidrumo ir atvirumo, pažabojant korupciją ir nepotizmą.

Pagal Prezidentės siūlomą naują tvarką viešos atrankos turi būti skelbiamos į vadovaujamas ir specialistų pareigas valstybės ir savivaldybių institucijose bei įstaigose, taip pat valstybės ir savivaldybių įmonėse bei valstybės ir savivaldybių valdomose įmonėse. Pataisų tikslas – užtikrinti, kad darbuotojų paieška būtų vykdoma viešai ir pagal aiškius kriterijus. Kaip rodo tyrimų ir apklausų duomenys, priimant darbuotojus į pareigas viešajame sektoriuje pirmenybė neretai teikiama pažintims, giminystės ryšiams arba partinei priklausomybei, o darbuotojų kaitą dažnai lemia politiniai ciklai.

Susitikime dalyvavusi LPPSF teisininkė Dalia Jakutavičė pažymėjo, kad šios DK pataisos būtų aktualios ir komunalinių paslaugų bei šilumos tinklų bendrovėms, ypač mažesniųjų miestelių įmonėms, kur giliai įsišaknijusi praktika darbuotojus atsirinkti pagal politinius įsitikinimus, pažintis ir pan. Todėl, anot D. Jakutavičės, nuosekliai vykdomos LR Prezidentės siūlomos įstatymų pataisos padėtų įmonėms pritraukti gerų specialistų, jaunų darbuotojų.

LPPSF teisininkė Jolanta Cinaitienė pabrėžė, kad siūlomos DK pataisos yra pirmas žingsnis užtikrinant darbuotojų atrankų skaidrumą. Taip pat ji atkreipė dėmesį, kad vis dar gaji praktika, kai darbuotojus atrenka patys įmonių vadovai, ir darbo pokalbių metu darbdavys turi tiesioginį kontaktą su būsimu darbuotoju. Todėl lygiagrečiai su naujų pataisų įgyvendinimu būtų tikslinga vykdyti nuasmenintas darbuotojų atrankas, kurių metu būtų vertinama tik jų kvalifikacija ir patirtis nereikalaujant atskleisti asmenines detales, tokias, kaip šeimyninė padėtis, vaikų skaičius, amžius ir pan.           

Susitikimo metu buvo aptarta ir Darbo ginčų komisijų veikla, kolektyvinių derybų bei kolektyvinių sutarčių, taip pat Darbo kodekso nuostatų taikymo įmonėse aktualijos.

Parengė Jūratė Jasiūnienė/ Lietuvos pramonės profesinių sąjungų federacijos informacija

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!