LPSK valdyba supažindinta su pokyčiais

Lapkričio 27 d. Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) valdybos posėdis prasidėjo nuo džiugių naujienų – kolegų sveikinimų lapkričio 25 d. susijungus dviems švietimo profesinėms sąjungoms.

Lietuvos mokytojų, švietimo ir mokslo profesinės sąjungos pirmininku išrinktas Eugenijus Jesinas, pirmininko pavaduotojais – Eglė Žukauskaitė ir Ramūnas Znutas. LPSK pirmininkas Artūras Černiauskas pažymėjo, kad tai – sveikinantis ir džiuginantis žingsnis, kuris, tikėkimės, atneš daug naudos.

Pranešta ir apie daugiau pokyčių: vakar pirmą kartą prie LPSK valdybos prisijungė naujoji Lietuvos lengvosios pramonės profesinės sąjungos (LLPPS) pirmininkė Irena Vagnorienė. Ji pakeitė ankstesnį pirmininką Romualdą Mažylį.

Tarp svarbiausių klausimų – LPSK suvažiavimas

Dalykinė posėdžio dalis prasidėjo nuo spalio 10 d. LPSK valdybos nutarimų įgyvendinimo aptarimo (nuveikta viskas, kas buvo pavesta). Po to sekė pasiūlymų dėl Susitarimo dėl šalies pažangai būtinų reformų priemonių plano aptarimas. Buvo atkreiptas LPSK valdybos dėmesys, kad vėliau iš socialinių partnerių pasiūlymų bus parengtas bendras dokumentas. Tai reiškia, kad ne visi pateikti pasiūlymai bus palikti, gali kisti jų formuluotės.

Kitas svarbus klausimas – informavimas dėl LPSK projekto, remiamo Danijos profesinių sąjungų. Jo tikslas – įvairiuose šalies regionuose informuoti ir edukuoti vietos politikus, darbdavių atstovus ir, žinoma, aktyvius profesinių sąjungų narius dėl Darbo kodekso naujovių, profesinėms sąjungoms svarbių klausimų, patarti sprendžiant vietovėms aktualias problemas. Kaip informavo LPSK generalinė sekretorė Janina Matuizienė, jau spėta surengti du renginius (Kaune ir Ukmergėje), o kitų metų pradžioje planuojama tokius susitikimus surengti Radviliškyje, Alytuje, Utenoje.

Vienas svarbiausių posėdžio klausimų – 2018 m. gegužės  11 d. vyksiantis VI LPSK suvažiavimas. Posėdžio metu suderinti vietos ir užsienio svečių sąrašai – oficialūs kvietimai jiems bus išsiųsti gruodžio pradžioje. Taip pat atkreiptas dėmesys, kad bus perskaičiuojamos delegatų kvotos (jos bus paskelbtos vasarį). Čia gali būti pokyčių, nes kai kuriose šakose pastebimos džiugios tendencijos – aktyvesnis stojimas į profesines sąjungas.

Nutarta, kad strateginių veiklos krypčių ir LPSK įstatų rengimo grupės jau pradėtų darbą. Pirmiausia nuspręsta surinkti pasiūlymus iš šakų. Dėl veiklos krypčių pasiūlymus galima siųsti LPSK generalinei sekretorei J. Matuizienei (janina.matuiziene@lpsk.lt), o dėl įstatų – teisininkui Manvydui Pilkai (lawyer@lpsk.lt). Jie bus laukiami iki gruodžio 15 d.

Taip pat pažymėtina, kad LPSK valdyba nutarė skirti 590 eurų materialios paramos Lietuvos pagyvenusių žmonių asociacijai (iš jau surinktų lėšų).

Kitas LSPK valdybos posėdis vyks gruodžio 18 d. 13 val.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!