Seimas: urėdijų reformą turės įvertinti nepriklausomi ekspertai

Vyriausybės siūlomą miškų urėdijų reformą, kurią parlamentinių komitetų svarstymuose kol kas remia tik „valstiečių“ frakcija, papildomai turės įvertinti nepriklausomi ekspertai.

Seimo valdyba, gavusi maždaug 50 parlamentarų iš liberalų, socialdemokratų, „tvarkiečių“, lenkų ir konservatorių frakcijų bei Mišrios Seimo narių grupės prašymą, trečiadienį nutarė, kad toks ekspertinis vertinimas turi būti atliktas. Prašymą dėl ekspertinio vertinimo buvo parėmę ir „valstiečių“ frakcijos nariai Kęstutis Smirnovas bei Valerijus Simulikas, bet vėliau jie savo parašus atsiėmė.

Seimo statutas numato, kad pataisų ekspertinis vertinimas privalo būti pateiktas, jeigu to reikalauja penktadalis Seimo narių. Aplinkos komitetas iki balandžio 20 dienos turės pateikti siūlymus dėl ekspertų, suformuluoti kvalifikacinius reikalavimus ir keliamus klausimus, numatyti terminą ekspertų išvadoms pateikti. Planuojama, kad ekspertų išvados gali būti pateiktos gegužės viduryje. Seimo vicepirmininkas Arvydas Nekrošius prognozuoja, kad greitesnis išvadų pateikimas vargu ar galimas.

„Kur rasti nepriklausomą nepriklausomą ekspertą? Tarpusavyje pašnibždėjome, kad bus pakankamai sudėtinga“, – BNS sakė A.Nekrošius.

Tuo tarpu Aplinkos komiteto pirmininkas Kęstutis Mažeika teigė, kad ekspertai paaiškės jau kitą savaitę, o vertinimas užtruks dar savaitę. „Per savaitę. Turės spėti,“ – BNS tvirtino komiteto vadovas.

Trečiadienį planuojama urėdijų pertvarka buvo svarstoma Kaimo reikalų ir Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetuose. Kaimo reikalų komitetas siūlomai pertvarkai pritarė, tuo metu Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas ne, tačiau nusprendė, kad prie reformos svarstymo dar gali grįžti, kai bus gautas nepriklausomų ekspertų vertinimas.

Urėdijų pertvarkos planas numato, kad vietoj Generalinės urėdijos ir 42 rajonuose esančių urėdijų bus įsteigta 25 skyrius turinti viena valstybės įmonė „Lietuvos valstybiniai miškai“, kuriai pradėjus veikti valstybinių miškų turtas bus naudojamas efektyviau. Prie šios įmonės ketinama prijungti ir Miškotvarkos institutą, kuriame dabar dirba 96 žmonės, o ateityje jų liks perpus mažiau.

Dabar visus valstybinius miškus valdo Generalinė miškų urėdija ir 42 miškų urėdijos, jose dirba apie 4 tūkst. miškininkų.
Naujienų agentūros “BNS informacija”

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!