Streikuos Vilniaus viešojo transporto darbuotojai

Supykdyti Vilniaus savivaldybės taikomų dvigubų standartų organizuojant viešuosius pirkimus ir negrąžinamų skolų, viešojo transporto darbuotojai skelbia streiką.

Streikas vyks balandžio 19 d. (nuo 04.30 val. iki 06.30 val.), balandžio 21 d. (nuo 05.00 val. iki 07.00 val.) ir balandžio 24 (nuo 06.00 val. iki 08.00 val.). Apie jį paskelbė virš 1500 įmonės „Vilniaus viešasis transportas“ darbuotojų vienijanti profesinė sąjunga.

„Mes esame už sąžiningą ir socialiai atsakingą konkurenciją su privačiais vežėjais. Mes – prieš akivaizdžiai vykdomą vienintelės savivaldybės įmonės, kuri per daugelį metų pelnė socialiai atsakingos sostinės keleivius vežančios įmonės vardą ir teikiančios būtinąsias keleivių vežimo paslaugas vilniečiams, diskriminaciją. Pabrėžiame, kad Vilniaus m. savivaldybė šiai įmonei turi didžiulius įsiskolinimus. Būtent dėl šių įsiskolinimų įmonė finansiškai neįstengia tinkamai teikti kokybiškesnes paslaugas“, – teigia profsąjungos atstovai.

„UAB „Vilniaus viešasis transportas“ profesinėms sąjungoms kelia didelį susirūpinimą paskelbto konkurso skaidrumas ir objektyvumas, kadangi Vilniaus m. savivaldybė atsisakė pripažinti UAB „Vilniaus viešasis transportas“ konkurso I dalies laimėtoją, tokiu būdu eliminuodama geriausią pasiūlymą pateikusį konkurso dalyvį. Primename, kad UAB „Vilniaus viešasis transportas“ konkurse pasiūlė geriausią ir pigiausią paslaugų paketą. Nepaisant to, kad įmonėje „Vilniaus viešasis transportas“ dirba daug turinčių didelę patirtį darbuotojų ir įmonė turi stiprią remonto bazę, Vilniaus miesto savivaldybė tokiais veiksmais galimai vykdo įmonę diskriminuojančią politiką“, – nepasitenkinimo priežastis atskleidžia transporto darbuotojai.

Anot viešojo transporto darbuotojus vienijančios profsąjungos, nuo 2009 metų UAB „Vilniaus viešasis transportas“ darbuotojams nekilo darbo užmokestis, o socialinės garantijos nuolatos buvo mažinamos ir Vilniaus miesto savivaldybės atsisakymas skelbiamų konkursų sąlygose numatyti darbo užmokesčio ir socialinių garantijų standartus ir siekis teikti viešąsias keleivių pervežimo paslaugas mažiausia kaina darbuotojų darbo užmokesčio ir socialinių garantijų sąskaita – nepriimtina ir neatitinka Europos Sąjungos naujai formuojamos socialinės ir konkurencijos politikos tikslų.

Tam, kad Vilniaus m. gyventojams ir svečiams būtų išsaugotas viešasis transportas ir į šią problemą būtų atkreiptas visuomenės ir Vilniaus m. savivaldybės dėmesys, UAB „Vilniaus viešasis transportas“ veikiančios profesinės sąjungos nusprendė žengti kraštutinį teisėtą žingsnį – streikuoti.

„Suprantame, kad kai kuriems Vilniaus m. gyventojams ir svečiams suteiksime laikinus nepatogumus, tačiau tik ryžtingais veiksmais mes galime pasiekti tai, kad kiekvienas reikiamu maršrutu galėtų saugiai ir pigiai keliauti. Mes manome, kad Vilniaus m. gyventojai ir svečiai yra verti saugaus viešojo transporto už prieinamą kainą, kuris priklauso Vilniaus miestui (o tai reiškia ir jo gyventojams),“ – teigia profsąjungos atstovai.

 

Šaltinis: naujienų portalas “Alfa.lt”

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!