Kodėl Trišalėje taryboje nerandamas kompromisas?

Šią savaitę vykusiame Trišalės tarybos posėdyje socialiniai partneriai – profesinės sąjungos, darbdavių ir Vyriausybės atstovai – svarstė tas siūlomo Darbo kodekso nuostatas, dėl kurių nesusitarė anksčiau. Deja, nerado kompromiso, ypač dėl darbo laiko, terminuotų ir nenustatytos apimties darbo sutarčių. Todėl daugeliu klausimų fiksuotos skirtingos nuomonės.

Itin karštų diskusijų sulaukė nenustatytos apimties darbo sutartys. Profesinės sąjungos baiminasi, jog per mėnesį dirbdamas tik 8 val., darbuotojas liks socialiai neapsaugotas, kaip jis galės pasinaudoti privalomuoju sveikatos draudimu, kaip bus skaičiuojamas darbo stažas pensijai gauti ir pan.

Kita vertus, nenustatytos apimties darbo sutartys gali tapti puikia landa nesąžiningiems verslininkams, nesumokėtiems mokesčiams bei atlyginimams vokeliuose.

Tačiau socialiniai partneriai nenorėjo sutikti su profesinėmis sąjungomis, esą nereikia kurti baisių šešėlinės ekonomikos augimo scenarijų, tokios sutartys kaip tik suteiktų galimybių užsidirbti, ypač studentams ir jaunimui.

Pirmoje posėdžio dalyje lankėsi socialinės apsaugos ir darbo ministrė A. Pabedinskienė, tačiau nuomonės nė vienu klausimu nepareiškė.

Pasak LPSK pirmininko Artūro Černiausko, kompromisą Trišalėje taryboje rasti sunku, nes socialiniai partneriai nepaiso susitarimų ir keičia nuomonę. Apie tai – EXTRA FM KOMENTARE.

Kitas Trišalės tarybos posėdis numatytas rugsėjo 22 d.

 

IMGP1520

IMGP1518

 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!