Po Laisvo asmenų judėjimo patariamojo komiteto posėdžio

Balandžio pabaigoje įvyko Laisvo asmenų judėjimo patariamojo komiteto prie Europos Sąjungos Komisijos posėdis.

Daugiausia dėmesio skirta Europos Parlamento ir Tarybos direktyvos 2014/54/ES įgyvendinimui šalyse narėse. Direktyva įsigaliojo 2014 metų gegužės 21 dieną. Ji apima priemones, palengvinančias Europos Sąjungos darbuotojų naudojimąsi laisvo darbuotojų judėjimo teisėmis. Valstybės narės įpareigotos šią direktyvą iki 2016 metų gegužės 21 dienos perkelti į nacionalinę teisę, t. y. užtikrinti, kad įsigaliotų įstatymai ir kiti teisės aktai, būtini, kad šios direktyvos būtų laikomasi.

Esminiai direktyvoje numatyti dalykai, kurie privalomi šalims narėms:

  • galimybės įsidarbinti;
  • įsidarbinimo ir darbo sąlygos, ypač susijusioms su darbo užmokesčiu, atleidimu iš darbo, darbuotojų sveikatai ir saugai bei, jei Sąjungos darbuotojai tampa bedarbiais, jų sugrąžinimu ar pakartotiniu priėmimu į darbą;
  • galimybės naudotis socialinėmis ir mokesčių lengvatomis;
  • narystei profesinėse sąjungose ir teisei būti renkamam į darbuotojų atstovavimo organus;
  • galimybėmis mokytis;
  • galimybėmis gauti būstą;
  • ES darbuotojų vaikų galimybėms mokytis bendrojo lavinimo, pameistrystės ir profesinio mokymo mokyklose;
  • įdarbinimo tarnybų teikiama parama.

Prieš pagrindinį posėdį, kaip parastai, vyko socialinių partnerių techninių komitetų posėdžiai, kuriuose iš esmės aptarta padėtis šalyse bei suformuoti esminiai pagrindinio posėdžio klausimai. Prpfesinės sąjungos kėlė šiuos klausimus:

  • socialinio dialogo skatinimas;
  • geresnė mobilių darbuotojų bei jų šeimos narių socialinė apsauga;
  • lygios galimybės įsidarbinant į saugias darbo vietas bei keliant kvalifikaciją.

Taip pat nemažai dėmesio skirta teisių gynimo užtikrinimui kiekvienoje šalyje narėje. Diskriminavimo nebuvimui dėl tautybės, tikėjimo, lyties ar kokių nors kitų priežasčių.

 Didžiulis dėmesys buvo skiriamas EURES tarnybų darbo gerinimui. Daugelis šalių pasisakė, kad socialiniai partneriai neįtraukiami į šių tarnybų veiklą šalyse narėse. Dėl to profesinės sąjungos išsakė pretenzijas Komisijos atstovams. Buvo pristatyta EURES portalų plėtra, o šalys įpareigotos įtraukti socialinius partnerius į EURES veiklas.

Antras ne mažiau svarbus svarstytas klausimas buvo Europos Parlamento ir Tarybos direktyvos 2013/55/ES. Ši direktyva iš dalies keičia ir papildo 2005/36/EC direktyvą dėl profesinių kvalifikacijų pripažinimo. Naujovės:

  • Įvedamas vieno langelio principas. Bus sudarytos sąlygos geresnei prieigai prie informacijos apie profesinių kvalifikacijų pripažinimą. Visi piliečiai, norintys, kad jų profesinė kvalifikacija būtų pripažinta, turėtų turėti galimybę tai padaryti pagal vieno langelio principą. Tokios įstaigos bus kontaktiniai centrai (PSC), įsteigti pagal Direktyvą 2006/123/EB dėl paslaugų vidaus rinkoje. Juose piliečiai vienoje vietoje galės gauti informaciją apie dokumentus, kurių reikia, kad būtų pripažinta jų profesinė kvalifikacija, taip pat internetu atlikti visas pripažinimo procedūras.
  • Įdiegiama Europos profesinė kortelė elektroniniu formatu. Ji leis pagreitinti specialistų profesinės kvalifikacijos pripažinimą kitoje ES valstybėje narėje, atskirais atvejais tam sugaištant ne daugiau nei keturias savaites. Europos profesinė kortelė bus išduodama per Vidaus rinkos informacinę sistemą (IMI) tam tikroms profesijų, atitinkančių Direktyvos 2013/55/ES nustatytus kriterijus, atstovams.
  • Sukuriamas įspėjimo mechanizmas apie sveikatos apsaugos specialistus (gydytojus, slaugytojus, vaistininkus ir kt.) ir kai kuriuos švietimo specialistus, kuriems savo šalyje veikla buvo sustabdyta ar apribota. Tai ypač svarbu, siekiant išvengti atvejų, kai gydytojai, kuriems uždrausta verstis gydytojo praktika jų valstybėje narėje, išvyksta dirbti į užsienį ir kitos valstybės narės apie jiems taikomą draudimą neturi informacijos.
  • Atnaujinti septynių sektorinių profesijų būtiniausi rengimo reikalavimai (gydytojams, odontologams, vaistininkams, slaugytojams, akušeriams, veterinarams ir architektams). Jie buvo atnaujinti atsižvelgiant į šių profesijų vystymosi raidą.
  • Įvestas privalomas reglamentuojamų profesijų reglamentavimo pagrindimas. Valstybės narės turės pateikti reglamentuojamų profesijų sąrašą ir pagrįsti, kodėl jas reikia reglamentuoti. Po to turėtų būti vykdomas abipusis vertinimas, dalyvaujant Europos Komisijai.

Be to, aptarti 2015 metų vasario 9 d. Šveicarijos referendumo rezultatai bei informuota apie tolesnę klausimo sprendimo eigą. (Šveicarai maža – vos 0,3 proc. – persvara parėmė dešiniojo sparno populistų stumtą planą „Sustabdyk masinę imigraciją“, o tiksliau, imigraciją iš Europos Sąjungos. Referendumo rezultatai įpareigojo Šveicarijos valdžią per trejus metus sudaryti naują susitarimą su Europos Sąjunga dėl laisvo asmenų judėjimo). Šiuo metu vyksta bei planuojami aukščiausio lygio susitikimai su Šveicarijos Vyriausybės atstovais.

Kitas Laisvo asmenų judėjimo patariamojo komiteto posėdis numatytas 2015 metų lapkričio mėnesį.

Janina Matuizienė,

Laisvo asmenų judėjimo patariamojo komiteto narė

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!