“Žinių radijo” laida parodė, jog reikalingi reprezentatyvumo kriterijai

Šiandien “Žinių radijuje”, laidoje “Atviras pokalbis”, vyko diskusija dėl Seime pristatomo įstatymo projekto, kuris nustato profesinių sąjungų reprezentatyvumo kriterijus.Ši laida tik parodė, kaip reikia bendrų kriterijų, nes normalios darbinės diskusijos nevyksta. Reprezentatyvumo kriterijams prieštaraujantys atstovai nesugeba net reprezentatyviai diskutuoti – nėra pagarbos pašnekovui, skelbiama klaidinanti informacija, įstatymo projektas dėl reprezentatyvumo jau vadinamas įstatymu ir t. t.“Tenka tik apgailestauti, kad pažnekovams ir faktams pagarbos nerodantys kolegos priešinasi skaidrumą ir efektyvumą skatinančiam įstatymui”,- po laidos įspūdžiais dalijosi LIetuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas.

Jo teigimu, siekdama reprezentatyvumo, LPSK siekia, kad:

Visos profsąjungos būtų vienodai skaidrios. Dabar deja, dar yra profsąjungų, kurios nepateikia, kiek narių jos vienija. Taip kyla rizika piknaudžiauti, nes kelis žmonės vienijančios grupės gali ir trukdo dirbti tūkstančiams.

Visos profsąjungos turi atstovauti konkrečiam žmonių skaičiui. Tai gali būti ir procentas nuo dirbančių vienoje ar kitose srityje ar tam tikrame mieste. Arba tam tikroje įmonėje. Nes tai – kokybės klausimas.

Didelis profsąjungų skaičius ne sprendžia klausimus, o kelia chaosą – profesinės sąjungos pradeda konkuruoti viena su kita, o ne siekti pagrindinio tikso – gerinti sąlygas dirbantiesiems ir atstovauti jiems.

Pasak A. Černiausko, radijo laidos metu buvo kišamos emocijos, ne argumentai. LPSK tikisi, kad ateityje pavyks organizuoti konstruktyvias diskusijas.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!