Socialinis dialogas ir teisė – teisingos visuomenės garantas

Susirinkusius į posėdį užsienio svečius ir profesinių sąjungų narius pasveikino Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas. Posėdžiui pirmininkavo Darbuotojų II grupės pirmininkas Georges’as Dassis.


Renginio metu pasisakyta ir diskutuota dėl Europos Sąjungos socialinio matmens. Savo požiūrį išdėstė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė, Seimo socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkė Kristina Miškinienė, Europos profesinių sąjungų konfederacijos (ETUC) generalinės sekretorės pavaduotojas Jozef Niemiec, Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas, LPS „Solidarumas“ pirmininkė Aldona Jašinskienė bei LDF atstovas.


 


Akcentuota, kad daugelyje valstybių didėja nedarbas, ypač tarp jaunimo, kad griežtos ekonominio taupymo priemonės  nedavė laukiamo rezultato, todėl būtina galvoti apie darbo vietų kūrimą, smulkiojo ir vidutinio verslo skatinimą ir kitas priemones. 


 


Jozef Niemiec (ETUC) atkreipė dėmesį į tai, kad nuo krizės pradžios socialiniai skirtumai tik didėja, o Europos Sąjungos taryba veikla nuvilia, nes realių veiksmų spręsti problemas nesiimama. Jei iš Briuselio bus nurodyta, kad reikia mažinti darbuotojų atlyginimus ir ilginti pensinį amžių – būtina priešintis.


Jis priminė, kad 1958 m. sausio 1 d. įsigaliojusi Romos sutartis tapo šiuolaikinės Europos Sąjungos pamatu ir numato, kad bendrija privalo rūpintis visų jos narių gerove ir nuolat siekti pažangos. Tačiau šiandien matome, kad daugelyje Europos Sąjungos šalių darbuotojai turi sutikti su atlyginimų mažinimu ir socialiniu neteisingumu.


 


Aptardamas Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai socialinį aspektą, LPSK vadovas Artūras Černiauskas atkreipė dėmesį į tai, kad Lietuvoje darbuotojų atlyginimo skirtumai yra labai dideli, socialinio teisingumo nėra, pilietinis aktyvumas menkas, streikų organizavimo procedūros sudėtingos.


Apklausos rodo, jog 63 procentai Lietuvos dirbančiųjų bijo prarasti savo darbo vietą, bedarbystė nemažėja, o susirasti darbą labai sunku.


 


Darbuotojų II grupės nariai kartu su Lietuvos profesinių sąjungų ir Europos Sąjungos pirmininkausiančios Lietuvos atstovais aptarė socialinio dialogo ir kolektyvinių derybų situaciją Europoje ir Lietuvoje.


Kalbėdama apie Socialinio dialogo Europoje svarbą, iššūkius darbo užmokesčiui ir kolektyvinėms deryboms, Lietuvos maistininkų profesinės sąjungos pirmininkė, Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komiteto narė, Gražina Gruzdienė pasisakė už tai, kad būtų kuriama ne tik ekonominė bei pinigų, bet ir socialinė sąjunga, užtikrinanti orų Europos šalių piliečių gyvenimą.


 


Europos profesinių sąjungų konfederacija (ETUC) išplatino rezoliuciją „Socialinis paktas Europai“, kurią rasite šia saityno prieiga:


http://www.etuc.org/IMG/pdf/Depliant_contrat_social_LIT.pdf


 


EESRK darbuotojų grupės Vilniaus konferencijos pareiškimą rasite šia saityno prieiga:


http://www.lpsk.lt/docs/EESRKVilniausgrupespareiskimas2013-07-01.pdf



 



Spaudos konferencijos įrašas:


http://n60.lrs.lt/vide/audio/2/sk130701ep.asf


 


Konferencijos įrašas:


http://www.lrs.lt/intl/presidency.show?theme=124&lang=2&p_media_group_id=2


 


Nuotraukų albumas:



https://www.facebook.com/media/set/?set=a.535576466477926.1073741831.153500544685522&type=3&uploaded=14


 


 


 


 


LPSK informacija

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!