Išeidamas atostogų seimas darbuotojus nutarė paversti vergais

„Įstatymų leidybos istorijoje galima ant pirštų suskaičiuoti atvejus, kai tokios apimties itin svarbų pataisų paketą skubama priimti per kelias dienas. Kodėl tokia skuba? Šiame įstatyme nėra nė vienos eilutės, kuri padėtų sukurti naujas darbo vietas, kaip deklaruoja Socialinės apsaugos ir darbo ministerija ir Vyriausybė. Visas teikiamas paketas susijęs tik su darbuotojų padėties bloginimu“, – sakė Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) pirmininkas ir LR trišalės tarybos narys Artūras Černiauskas.


DK pataisos tariamai turėtų paskatinti naujų darbo vietų kūrimą, tačiau jose kalbama tik apie darbo savaitės ilginimą, darbuotojų atleidimo terminų trumpinimą, išeitinių kompensacijų mažinimą ir kolektyvinių sutarčių naikinimą.


Lygiagrečiai Seimui teikiamos ir DK pataisos, susijusios su nelegalaus darbo prevencija. Šios pataisos Trišalėje taryboje nesvarstytos iš viso. Pasak LPSK vadovo, visas įstatymas dėl nelegalaus darbo uždraudimo su visomis sankcijomis darbdaviams kažkur pasimetė.


Pirminiame DK pataisų variante buvo punktai ir apie sankcijas darbdaviams, tarp jų – ir draudimas įmonėms, naudojančioms nelegalų darbą, dalyvauti viešuosiuose pirkimuose. Antradienį teikiamame pataisų pakete praktiškai visi darbdavius apribojantys punktai yra išnykę.


„Lietuvoje verslas ir taip apmokestintas mažiausiai Europoje, o darbo jėgos apmokestinimas – didžiausias. Kam reikia dar labiau apsunkinti darbuotojų padėtį, kuri ir taip labai bloga, – kalbėjo Artūras Černiauskas. – „Peršasi vienintelė išvada, kad šita Seimo dauguma tarnauja darbdaviams“.  


Gindamos dirbančiųjų teises profesinės sąjungos yra priverstos imtis drastiškų veiksmų: Lietuvos profesinių sąjungų koordinacinis centras visą savaitę inicijuoja protesto akcijas, didžiausia jų vyks Seimui balsuojant už diskriminacines darbuotojų atžvilgiu DK pataisas.


Kviečiame visas Lietuvoje veikiančias profesines sąjungas, visus Lietuvos žmones susivienyti ir pasakyti kategorišką NE darbo žmonių vergovei !


 


Lietuvos profesinių sąjungų koordinacinis centras

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!